Hlavní obsah

Květinový bál synonymem šťastného života

Novinky, Stanislava Dvořáková

Orlickoústecký Stacionář ve spolupráci s místní Střední školou uměleckoprůmyslovou představil 23. května na vernisáži v Malé scéně v Ústí nad Orlicí výtvarné práce svých klientů pod názvem Květinový bál.

Foto: Stanislava Dvořáková

Květy, zobrazené klienty, reprezentovaly výstavu Květinový bál k 20.výročí založení Stacionáře v Ústí nad Orlicí.

Článek

Květiny, motýli a množství pestrých a veselých  barev se dalo nalézt v obrázcích klientů Stacionáře, které vznikly pod dozorem tet - zkušených odbornic ze SŠUP. Tento pomyslný květinový bál vznikl na oslavu výročí 20 let od založení Stacionáře v Ústí nad Orlicí, který v denním i týdenním režimu učí lidi s mentálním postižením chápat svět.

Během této doby se na službách spojených se získáváním praktických dovedností potřebných k běžnému životu, ošetřovatelské péči a nabídce široké škály aktivit podílelo 55 zaměstnanců, 6 vojáků a 35 dobrovolníků. Celkem prošlo Stacionářem 65 klientů. Ve výstavní síni bylo možné nahlédnout do alb dokumentujících tuto činnost.

Taneční kurzy a výtvarné dílny

Programovou část vernisáže z událostí jednotlivých 20 let uváděla ředitelka Stacionáře Mgr. Radka Vašková. Mimo technických údajů, rekonstrukce budovy a vybavení, to byla narůstající úroveň služeb zvyšující se odborností personálu s uplatněním empatie. Dále pomáhala řada dobrovolníků při praktických, zábavných i výchovných činnostech.

Od roku 1993 dodnes probíhají v Letohradě taneční kurzy, ve výtvarné dílně Stacionáře za pomoci odborníků ze SŠUP se kreslí a vyrábějí další zajímavé předměty, s kterými se klienti zúčastňují různých výstav. S tanci a scénkami vystupují na vánočních oslavách, v Domovech důchodců, na Dnech duševního zdraví, při Městě v pohybu a podobně.

Pro poznání světa mimo jejich omezený okruh se zúčastňují různých olympiád, odkud si přivážejí i četná ocenění. Dále to jsou výlety do okolí za účelem poznávání přírody, sběru hub, návštěvy hradů i velkých měst, Brna či vánoční Prahy. Nezapomenutelným zážitkem se stala v roce 1999 návštěva akce televize Nova - Chceme žít s vámi.

Zároveň se učí svůj pohádkový svět přenášet do reality. Byli pozváni na cvičení hasičů, navštěvují kulturní a sportovní akce, mají možnost účastnit se canisterapie či pobytu v solné jeskyni.

Pro zlepšení kvality života a snížení rizika sociální izolace svých klientů navazuje Stacionář spolupráci s dalšími institucemi, a to s Asociací poskytovatelů sociálních služeb, Českým hnutím speciálních olympiád, Dobrovolnickým centrem Světlo a Společností pro podporu osob s mentálním postižením a je součástí komunitního plánování sociálních služeb.

Veškeré údaje byly doprovázeny tanci a scénkami s pohádkovým zaměřením. Vystupující klienti vše prováděli s nadšením, radostí a sebevědomím. Tanečníci na líbivé melodie 90.let vystupovali s takovým elánem, že jejich projev byl často doprovázen rytmickým potleskem zaplněného hlediště. Magická síla závěrečné melodie Aleluja spojila účinkující i diváky ve vzácný celek vzájemného porozumění.

I když po silném dojmu kulturního programu nebylo třeba žádného hodnocení, vystoupili zástupci rodičů s poděkováním dané šance, která umožnila jejich dětem najít široký okruh přátel a rodičům věnovat se svému zaměstnání s vědomím, že je o jejich děti dobře a profesně postaráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám