Hlavní obsah

Kulturní léto na zámku v Moravské Třebové startuje

Novinky, Jindřich Kos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na červenec a srpen je již tradičně pro návštěvníky zámku nachystána řada kulturních akcí, které mohou obohatit návštěvu této renesanční památky. Kromě nočních či oživlých prohlídek jsou to především koncerty a divadelní představení na nádvoří zámku.

Foto: Jindřich Kos

Zámek Moravská Třebová

Článek

Na sobotu 4. července jsou v programu noční prohlídky zámeckých okruhů Středověká mučírna a Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny. Expozice útrpného práva je situována do zámeckého sklepení z konce 15. století a patří k nejrozsáhlejším instalacím svého druhu u nás.

V několika místnostech se návštěvníci budou moci seznámit s krutými praktikami středověkých výslechů. Mezi často užívané nástroje patřily palečnice, španělské boty nebo žebříky či skřipce.

Jestliže samotná mučírna se v minulosti na zámku nikdy nenacházela, tak provozování alchymie má na moravskotřebovském zámku hluboké kořeny, především díky Ladislavu Velenu ze Žerotína a jeho osobnímu lékaři, astrologovi a dvornímu alchymistovi Marku Eugenu Bonacínovi. Ten si získal přízeň mocného Žerotína věnování svého traktátu o výrobě tzv. pitného zlata, tedy substance, která měla zajistit svému konzumentovi pevné zdraví. Prohlídky začínají ve 22 a 23 hodin.

Hrajeme si s pohádkou je název hudebního představení pro děti, které bude začínat v neděli 12. července v 16 hodin na nádvoří zámku. Jedná se o veselé představení, jehož hlavní postavy vás vtáhnou poutavým dějem a známými písničkami do říše pohádek.

Budete tak moci uslyšet a také si zazpívat melodie z populárních televizních a filmových pohádek, jako Šíleně smutná princezna, Princové jsou na draka, Saxana a další. Vstupné na akci je pro všechny zdarma.

Frankenstein – večerní oživlé prohlídky. Na nedělní večer 19. července jsme pro návštěvníky zámku ve spolupráci s divadlem v pohybu Exulis připravili oživlé prohlídky s divadelním představením na motivy románu Frankenstein.

Během těchto prohlídek se tedy nebudeme věnovat zámeckým exponátům a historii, zato se však můžete pobavit tímto nesmrtelným a trochu strašidelným příběhem v kulisách a komnatách moravskotřebovského zámku. Prohlídky budou začínat v 18, 19, 20 a 21 hodin. Zájemcům doporučujeme si lístky dopředu zarezervovat. Kontakt naleznete na webových stránkách zámku.

Moravskotřebovský bramborák 25. července od 14 hodin na nádvoří zámku. Konec července je již tradičně na zámku v Moravské Třebové spojován s festivalem folkové a country hudby. K tahounům letošního ročníku patří Honza Vyčítal s Greenhorns, skupiny Pacifik a Monogram a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám