Hlavní obsah

Kulturní dům v Týništi zve na devadesát minut smíchu

Novinky, Dana Dobešová

V Kulturním domě v Týništi nad Orlicí v pátek 9. února v 19:30 hodin začne jedna z celosvětově nejslavnějších veseloher amerického autora Roba Beckera - Caveman (čili "jeskynní muž"), tentokrát v podání Jakuba Slacha.

Foto: archiv

Výřez z oficiálního plakátu

Článek

Veselohru Caveman předchází samé superlativy. Jestli jste slyšeli, že se budete u představení smát od začátku do konce a potečou vám slzy smíchu, určitě to ve vás vzbudilo mírnou nedůvěru. Člověk se přece nedokáže smát devadesát minut v kuse… Dokáže! Dokázaly to už milióny diváků, které zaplňují sály kulturních zařízení po celém světě od roku 1991, kdy měl Caveman svou premiéru.

Celá one man show se točí kolem vztahů mužů a žen. S vtipem, ale zároveň i vkusem si dělá legraci z obou pohlaví. „Podle odborné studie použije průměrná žena sedm tisíc slov za den. Muž pouze dva tisíce. Když tedy přijdu domů z práce a nemluvím, není to proto, že bych byl na svoji manželku naštvaný, ale protože už jsem svoji denní zásobu vyčerpal. Ale jí ještě zbývá celých pět tisíc slov!"

Pro našince, odkojeného Cimrmany, Švejky, Pelíšky a českým humorem a vtipem obecně, je inscenace dvakrát tak blízká a mazlivá. Jde o humor do určité míry sprostý, ale zároveň velmi, velmi laskavý – a takový má naše kultura přesně ráda. Nebere si servítky, ale zároveň není hrubý a nesnaží se urážet, naopak. Cavemanem prostupuje touha nikoliv rozdělovat muže a ženy na dva neslučitelné kmeny, ale naopak pomoci nalézt jim společnou cestu k sobě a svým odlišnostem.

A co z Cavemana plyne? Muž jeskynní je malou sondou do života každého z nás. Poodkrývá notoricky známé situace, při kterých dochází ke konfliktům mezi mužem a ženou a snaží se vysvětlit, proč se vlastně dějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám