Hlavní obsah

Kühňata se představila na Shakespearovských letních slavnostech

Novinky, Miroslav Moravec

Součástí programu letošních Shakespearovských letních slavností byla v Praze i vynikající komedie Veselé paničky winsdorské.

Foto: Miroslav Moravec

Kühňata v šatně před vystoupením. Snímek Elišky Hrubé-Toperczerové

Článek

V režii Jiřího Menzela ji uvádí divadlo Inspirace, které je scénickým ateliérem HAMU, vybudovaným ve sklepních prostorách Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí pro prezentace výsledků hudební a taneční divadelní tvorby studentů HAMU.

Traduje se, že komedii si od básníka, dramatika a herce Williama Shakespeara (pokřtěn 26. dubna 1564; zemřel 23. dubna 1616) objednala sama královna Alžběta, neboť ji v prvním dílu hry Jindřich IV. nadchla postava rytíře Jana Falstaffa a svého oblíbence chtěla vidět příště zamilovaného. Shakespeare její přání splnil i nesplnil: ve Veselých paničkách totiž Jan Falstaff lásku používá hlavně jako nástroj, kterým chce vyřešit svoji „osobní finanční krizi“...

„Komedie mám rád, protože v nich často zajiskří víc pravdy a moudrosti než v tragédiích, které nám obvykle předkládají pravdy dávno známé,“ říká Jiří Menzel o Paničkách windsorských, zábavné hře o ženském důvtipu a hloupé mužské žárlivosti. Vtipnou scénu z vlajícího prádla vytvořil režisérův oblíbený výtvarník Karel Glogr, kostýmy navrhl známý filmový a divadelní tvůrce Milan Čorba.

Obsazení vévodil Bolek Polívka v roli bonvivánského rytíře Jana Falstaffa, důvtipnou paní Pažoutovou hrála Simona Stašová, její spikleneckou přítelkyni paní Brouzdalovou Eva Režnarová. V dalších rolích se představili Jaromír Dulava, Jaroslav Satoranský, Michal Novotný, Šárka Vaculíková, Jan Cina, Jan Přeučil, Rudolf Jelínek a další.

V druhé polovině představení se na prknech, která znamenají svět, objevila a skvělou atmosféru hry si vychutnala i Kühňata, kluci a dívky z Kühnova dětského sboru pod vedením Elišky Hrubé-Toperczerové.

Reklama

Výběr článků

Načítám