Hlavní obsah

Kudlanka nábožná zavítala na faru

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spínáním svých "ručiček" jakoby k modlitbě získala své krásné české jméno kudlanka nábožná. Tento poměrně vzácný hmyz se nečekaně začal proletovat v pondělí v jednom z pokojů na popické faře.

Foto: Marek Venuta
Článek

Popice u Znojma se nachází v první zóně Narodního parku Podyjí, kde se nachází spousta vzácných rostlinných, ale i živočišných druhů.

Z hmyzí říše jsou to například šídla, šídlatky, vážky, strašníci, ruměnice, zákeřnice, cvrčci a cvrčivci, kobylky, sarančata a v neposlední řadě právě zmíněné kudlanky nábožné.

Ukázala se v místnosti. Krásně zelená samička Kudlanky nábožné, ze které přítomný pes neměl pražádnou radost. Pro čtenáře jsem udělal pár amatérských fotografií, které jsou přiloženy v záhlaví článku.

Při tomto setkání s kudlankou jsem si vzpomněl na starý vtip, o který se s vámi rád podělím: V trávě se na stéblu trávy pohupuje Kudlanka nábožná se sepnutýma nožkama a ptá se jetele: "A proč ty se nemodlíš?" Jetel na to odpoví: "Já nechci být spasen!"

Nemilosrdná Kudlanka nábožná

Kudlanky číhají na kořist s předníma nohama sepnutýma před hlavou, takže vypadají, jako by se modlily. Když spozorují nějaký hmyz, nehnutě si ho prohlíží, načež náhle zaútočí.Předníma nohama uchopí kořist a okamžitě ji začnou požírat.

Samice kudlanek jsou větší než samci, což může způsobovat nesnáze. Samice někdy své partnery při páření sežerou, přičemž začínají od hlavy, ale protože centrum řídící rozmnožování je podřízené mozku, kopulace neustane, ba naopak se zrychlí,aby byla úspěšná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám