Hlavní obsah

Kuchaři vezou z Valašska do Prahy frgály, škvarky a tajemnou vařenku

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašskou vařenku, frgály a škvarky - tyto pravé valašské pochoutky budou moci ochutnat všichni, kdo navštíví v sobotu 26. října charitativní akci Mezinárodní den kuchařů v Praze.

Foto: Leona Brázdilová

Na stánku hotelu Lanterna se budou nabízet pravé valašské frgály čtyř příchutí.

Článek

Akci pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Zúčastní se jí několik podniků, které budou návštěvníkům od 10 do 18 hodin nabízet své vybrané pokrmy. Česká centrála cestovního ruchu Czechtourism do ní přímo vybrala a nominovala dva podniky, které jsou zapojeny v jejím projektu Czech Specials zaměřeném na podporu tuzemské gastronomie. Jedním z těchto podniků je Spa hotel Lanterna z valašských Velkých Karlovic.

Ten gurmánům představí typické valašské speciality, připravené ve spolupráci s regionálními producenty.

Ve valašském stánku se bude nalévat valašská vařenka - teplý alkoholický nápoj, připravovaný podle staré (a utajované) valašské receptury. Návštěvníci ochutnají také teplé voňavé škvarky na česneku a černém pivě s domácím chlebem podávané v papírovém kornoutu a pravé valašské frgály - tvarohový, hruškový, trnkový a makový.

Zajímavostí bude ochutnávka piv nového Pivovaru Čechmánek, který provozuje známý hokejový brankář Roman Čechmánek.

Mezinárodní den kuchařů má charitativní podtext. Výtěžek z pronájmu stánků jednotlivých restaurací bude věnován Nadaci manželů Livie a Václava Klausových. V rámci celého dne bude probíhat doprovodný program.

Reklama

Výběr článků

Načítám