Hlavní obsah

Kryty civilní obrany v Karviné stále jsou, chybí jim však využití

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před lety měly chránit obyvatele před přírodní katastrofou, válkou, chemickou havárií či teroristy, byly přísně tajné. Dnes však kryty většinou chátrají, musí se udržovat. V Karviné kryty nalezneme většinou pod obytnými domy, různými organizacemi či nemocnicí.

Foto: Milan Haluška

Kryty CO pod karvinskou nemocnicí

Článek

Kryty jsou určeny na dobu přežití, většinou po dobu minimálně 72 hodin. Nalezneme v nich filtraci, sociální zařízení, dieselagregát na výrobu elektrické energie či zdroj pitné vody. Kryty v Karviné většinou pojmou 100 až 200 lidí, vždy záleží na velikosti krytu. 

"Město spravovalo 23 krytů, které mohly sloužit jako protiatomové, 12 se nám jich podařilo prodat, 11 ještě máme, ale krizové řízení je dnes jinde a vedoucí složkou jsou hasiči, takže kdyby nastala jakákoli velká krizová situace, řídí záchranné i jiné práce oni včetně evakuace lidí. Snažíme se nabízet i zbývající kryty, údržba město nestojí horentní peníze. Využití již prodaných krytů neznáme," uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Reklama

Výběr článků

Načítám