Hlavní obsah

Kroměřížský zámek v dubnu pozve do tří nových expozic

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Přitahují vás půvabná historická města? Máte rádi památky a unikátní zahrady nebo jdete raději na výstavu, koncert či do muzea? Vyhledáváte zábavu i ponaučení pro své děti? To vše nabízí svým návštěvníkům město Kroměříž v letošní turistické sezóně.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Budova Muzea Kroměřížska

Článek

Novinkou letošní turistické sezóny v Kroměříži je nabídka pobytových produktů zaměřených na rodiny s dětmi, duchovní a duševní hodnoty města a hanácké tradice. Půjde o pobytové balíčky Arcibiskupské rozjímání, Hodné království, Poznéte Hanó a Brána Východní Moravy.

Každý pátek v červenci a srpnu bude v Kroměříži připraveno netradiční povídání o Kroměříži spojené s podvečerní procházkou malebnými ulicemi historického města v doprovodu průvodců v dobových kostýmech. Součástí prohlídek Tajemství staré Kroměříže budou i scénky skupiny historického šermu Biskupští manové.

Další letošní novinkou je Hledání pokladu biskupa Bruna. Na nejatraktivnějších místech ve městě mohou především děti sbírat „mince“ v podobě razítek, a pokud se jim podaří naplnit pomyslnou pokladnici, zdarma si z Kroměříže odnesou suvenýr v podobě skutečné vlastnoručně vyražené mince.

Arcibiskupský zámek v polovině dubna slavnostně otevře tři nové expozice – vstupní expozici, dále expozici zahradní kultury a expozici hudební sbírky. Nově otevřeno bude návštěvnické centrum zámku, které posune komfort služeb návštěvníkům na evropský standard.

Vstupní expozice NCZK včetně nového návštěvnického centra nabídne možnost připojení k internetu, úschovnu zavazadel, občerstvení, multifunkční kiosky, prodejnu suvenýrů a odborných i propagačních tiskovin a publikací, ale i příležitostné zpřístupnění Podzámecké zahrady ze zámku přes Colloredovu kolonádu.

Kabinet zahradní kultury - rozsáhlá expozice mapuje téměř půltisíciletou historii jednoho z nejucelenějších a zároveň nejpoetičtěji koncipovaných zahradních celků – zámeckých zahrad v Kroměříži (Květné a Podzámecké zahrady), který byl pro svou jedinečnost zapsán v roce 1998 na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. 

Kabinet hudby - hudba byla vždy nedílnou součástí reprezentace olomouckých biskupů a také nedílnou součástí kulturního života rezidence v Kroměříži.  

V letošním roce chce Arcibiskupský zámek a zahrady zapůsobit na své návštěvníky novým vizuálním stylem zámku a zahrad – včetně nového loga, které symbolicky propojí všechny aktivity a postupně uváděné novinky - např. nová sloučená vstupenka Via Arcadia, která v sobě zahrnuje prohlídku saly terreny, Podzámecké zahrady z výletního vláčku a prohlídku Rotundy s ukázkou funkčního Foucaultova kyvadla. Vstupenka skrývá i překvapení, jako je například ochutnávka arcibiskupských vín.

Muzeum Kroměřížska začíná výstavní sezónu v roce, kdy si připomínáme mnohá výročí – 750 let trvání města Kroměříže, 140. výročí narození kroměřížského rodáka Maxe Švabinského a 80 let od založení Muzea Kroměřížska. Připomeňme nejbližší výstavu k výročí muzea MUZEU 80 s hernami pro děti a výstavu Max Švabinský trochu jinak. Letošní novinkou je propojení vstupenky Via Artis s bohatou škálou sezónních výstav a samozřejmě se stálou expozicí Památníku Maxe Švabinského.  

Reklama

Výběr článků

Načítám