Hlavní obsah

Kroměříž připravuje odpočinkový a běžecký okruh Šlajza

Novinky, Redakce Novinky

Radnice se chystá zatraktivnit okolí vodní plochy Šlajza, kde by měl vzniknout asi 1,5 kilometru dlouhý odpočinkový a běžecký okruh. Záměr již schválila městská rada. Odhadované náklady se pohybují kolem 600 tisíc korun.

Foto: Město Kroměříž

Článek

„Cílem projektu je vybudovat místo pro pohyb především místních obyvatel v blízkosti domova a nabídnout tak příjemné místo pro aktivní odpočinek. Právě pandemie koronaviru ukázala, že možnost pohybu poblíž bydliště je pro obyvatele Kroměříže velmi důležitá,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Okruh bude vyznačený několika rozcestníky. Součástí projektu je také odpočinkové místo, kde se rodiče i děti dozví něco o přírodě, dále například o nordic walkingu nebo o cvičení s vlastní vahou v přírodě. Tyto informace budou na informačních tabulích, kde bude také mapa celého okruhu.

„Na odpočinkových místech budou například piškvorky, pexeso či jiná hra realizovaná pomocí interaktivní tabule ze dřeva,“ popsal koordinátor městské mobility Martin Gabryš.

Na okruhu může být pomocí mobilní aplikace vytvořen také virtuální závod, který si lidé budou moct zaběhnout kdykoliv a porovnat se tak s ostatními.

„Uvnitř okruhu se také počítá s vybudováním dvou veřejných ohnišť, kde se lidé mohou sejít, společně si připravit něco k jídlu a popovídat si. Veřejné ohniště bude hlavně pro ty občany, kteří bydlí v bytech, nemají zahradu a chtějí si něco ugrilovat nebo opéct špekáčky,“ dodala vedoucí radničního odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

První změny by lidé měli v okolí Šlajzy zaznamenat během léta, celý projekt by měl být hotový do konce listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám