Hlavní obsah

Kroměříž odhalila další kameny zmizelých, připomínají rodinu lékaře Pressera

Novinky, Matěj Soukup

V Kroměříži byly 16. dubna slavnostně odhaleny další čtyři kameny zmizelých, které připomínají významné židovské obyvatele města, kteří tragicky zahynuli za druhé světové války. Čtyři kameny v Kollárově ulici připomínají rodinu lékaře Felixe Pressera.

Článek

Felix Presser zahynul v koncentračním táboře Buchenwald v roce 1940, jeho žena Bedřiška a synové Petr a Tomáš byli zavražděni ve vyhlazovacím táboře Malý Trostinec v Bělorusku v roce 1942.

Celkově se v Kroměříži nachází již devět kamenů zmizelých - čtyři z nich připomínají rodinu posledního kroměřížského rabína Joachima Astela, poslední pak majitele kavárny Emila Branda. Všichni byli během války zavražděni v koncentračním táboře v Osvětimi.

Tradici pokládání kamenů zmizelých před domy, ve kterých žily oběti holokaustu, založil v roce 1992 německý umělec Gunter Demnig. Jím navržené a do dlažby pokládané kameny jsou známy pod německým názvem Stolpersteine - obrazně řečeno kameny, o které se má zakopnout. Po Evropě jsou jich už desítky tisíc. Kameny mají ukázat, že oběti holocaustu nebyly jen bezejmenná masa, ale že jsou za nimi konkrétní lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám