Hlavní obsah

Kroměříž na sezónu připravila spoustu novinek, turistů ale přesto ubylo

Novinky, Pavel Zrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem března představily město Kroměříž, Arcibiskupský zámek a Muzeum Kroměřížska své plány a novinky pro letošní rok. Turistická sezóna je u konce a přišel čas bilancovat. Připravené atrakce se sice setkaly s velkým zájmem turistů, přesto však celková návštěvnost města oproti loňsku poklesla.

Foto: Jiří Soporský

Jednou z letošních turistických novinek v Kroměříži byly podvečerní kostýmované prohlídky Tajemství staré Kroměříže.

Článek

Nad očekávání dobře si vedla letní hra Hledání pokladu biskupa Bruna i komentované prohlídky Tajemství staré Kroměříže. Hledání pokladu návštěvníkům připomnělo historii mincovní ražby v Kroměříži, provedlo je nejatraktivnějšími místy a odměnou jim byl suvenýr v podobě skutečné vlastnoručně vyražené mince. Celkem si lidé v Kroměříži vyrazili 1280 replik 15 krejcaru biskupa Lichtensteina, které se v Kroměříži v roce 1694 skutečně razily.

Každý prázdninový pátek byly připraveny také prohlídky města v doprovodu vojáků a měšťanů skupiny historického šermu Biskupští manové. Výklad byl zaměřen na netradiční zajímavosti a nechyběly ani scénky s výjevy z historie města. Atraktivitu města ale významně obohatilo i soukromé zrcadlové bludiště či prohlídky Podzámecké zahrady z elektromobilu.

První sezónu má za sebou nové informační centrum vedle radnice. „Od 1. května do 30. září nás navštívilo přes 19 tisíc lidí, a to nepočítáme tisíce telefonických hovorů,“ uvedla jeho vedoucí Zdenka Veselá. Největší zájem byl o informace o památkách, lidé se zajímali o tipy na výlety do okolí, kulturní akce, služby restaurací, hotelů i penzionů.

Arcibiskupský zámek a zahrady si letos prohlédlo 103 534 návštěvníků, což je pokles oproti rokům předešlým. „Na návštěvnosti se odrazily především stavební úpravy v Květné zahradě, ale také pozdější otevření obrazárny kvůli zápůjčce některých zásadních děl,“ uvedl kastelán Martin Krčma.

Podle mluvčí kroměřížského pracoviště NPÚ Dagmar Šnajdarové mělo na návštěvnost vliv i počasí a ekonomická situace. Návštěvníci např. vyhledávali spíše levnější okruhy a v suvenýrech vybírali levnější zboží. "Pozitivními novinkami bylo otevření návštěvnického centra, nová trasa Via Arcadia i komentované prohlídky Rotundy Květné zahrady s Foucaultovým kyvadlem,“ dodala Šnajdarová.

Co se týče sezóny v Muzeu Kroměřížska, ani zde nelze hovořit o lámání rekordů. Podle ředitele Jiřího Stránského to bylo dáno především zaměřením výstav. „Většina byla připravena k významným jubileím spojeným s oslavami 750. výročí trvání města Kroměříže a chyběly osvědčené taháky,“ míní Jiří Stránský.

Muzeum preferovalo 140. výročí narození Maxe Švabinského, 80. výročí založení muzea a k výročí města byla uspořádána také výstava fotografií Kroměřížské události 1864 - 1948. „Tyto výstavy vidělo na 12 tisíc návštěvníků. Nejvíce, konkrétně 2,5 tisíce, jich zhlédlo výstavu nazvanou Max Švabinský tak trochu jinak, 2 tisíce lidí vidělo Kroměřížské události a dalších 4,5 tisíce lidí navštívilo stálou expozici Památník M. Švabinského,“ počítá Jiří Stránský.

„Celkově vidělo výstavy spjaté s historií a výročími města na 20 a půl tisíce návštěvníků. Na další výstavy pak přišlo kolem 2 tisíců zájemců,“ dodal ředitel muzea, podle kterého byl Švabinský připomenut i na výstavách na zámku v Chropyni, které navštívilo kolem 4,5 tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám