Hlavní obsah

Krokodýli půjdou spát, ještě je můžete navštívit

Novinky, Vratislav Konečný

Ojedinělou přehlídku nejstarších obyvatel planety najdete v jihočeském Protivíně. Jsme čtvrtou evropskou zemí, kde mají speciální krokodýlí zoo. A jednou z nejúspěšnejších v jejich odchovu. Ještě tento víkend sem můžete v nynější sezóně zavítat.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Šlechta mezi plazy

Tak nazývá své miláčky majitel soukromé farmy a zoologické zahrady Miroslav Procházka. Česko je čtvrtou evropskou zemí, kde je otevřena speciální krokodýlí zoo – další jsou v Německu, Dánsku a Francii. Chová jich přes 20 druhů v několika exemplářích.

Řada z nich byla odchována na Procházkově farmě. Dospělí jedinci, například aligátoři, mají v čelistech sílu stisku až 1700 kilogramů na centimetr čtvereční. Není pro ně problém prokousnout želví krunýř.

Nejstarší zvíře je padesátileté, v přírodě se dožívají až 80 let. Mají zde i mořského krokodýla, v přírodě dorůstá až 9 metrů. Napohled zcela líné zvíře dokáže ve zlomku vteřiny zaútočit a usmrtit. V zoo uvidíte i minilíheň.

Nejdravější jsou kubánci

Podle průvodkyně Leony Trinhové jsou nejdravější krokodýli kubánští, na kořist se vrhají jako pirani a již mláďata jsou vysoce agresivní.

V protivínských akváriích uvidíte řadu nádherných zvířat hubených většinou jen kvůli kůži. Někteří z plazů jsou na seznamu vysoce ohrožených druhů. Procházka se snaží je zachovat a vrátit postupně i do jejich přirozeného prostředí. Je tomu například u krokodýla filipínského. Kromě vodních plazů je v zoo i několik exemplářů jedovatých hadů.

Otevřeno je od 10 do 16 hodin.    

Reklama

Výběr článků

Načítám