Hlavní obsah

Krojovaní uctí Cyrila a Metoděje ve slovanském hradišti i mezi sochami vrchu Náklo

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste věřící a uvažujete v nadcházející svátky o návštěvě Slovácka, nemusí vaše kroky nutně směřovat jen k Velehradu. Slovácko uctí věrozvěsty i v archeologicky významném místě Slovanského hradiště v Mikulčicích nebo na vrchu Náklo plném připomínek odkazu Velké Moravy.

Foto: Zdeněk Šmýd

K poutím na Slovácku neodmyslitelně patří kroje.

Článek

Červencové svátky obracejí díky Cyrilu a Metodějovi pozornost na Slovácko. Bezesporu největší republikovou duchovní akcí nadcházejících dnů jsou Dny dobré vůle ve Velehradě s účastí desetitisíců poutníků.

Věřící se ale nemusejí obracet jen k Velehradu. Velkomoravský odkaz těchto osobností zasáhl více míst Slovácka, které nabízejí v počátku července duchovní očistu a vzpomínku na věrozvěsty.

Krojovaní uvnitř hradiště 

Je to hlavně tradiční pouť Podluží konaná v areálu Slovanského hradiště v Mikulčicích. Římskokatolická poutní mše svatá s účastí biskupů, kněží a více než jednoho a půl tisíce poutníků z niž přichází spousta v krásných slováckých krojích do místa, které ve své době s určitostí svou návštěvou poctili i Cyril s Metodějem.

Hlavní program začíná v pátek 5. července od 15.30, ale protože jde nejen o duchovní, ale i turisticky exponované místo, celý víkend zpestřuje středověký tábor s bojovými ukázkami i představením života Velkomoravanů.

Další informace na www.masaryk.info.

Pouť k Liliovému kříži

Zajímavou zkušeností může být také tradiční Cyrilometodějská pouť k Liliovému kříži konaná na vrchu Náklo mezi Ratíškovicemi, Dubňany a Miloticemi. Začne v pátek 5. července v 17.00, ale hlavní skupina poutníků z Ratíškovic vyrazí pěšky od místního kostela už v 15.00.

Jde o mši pod širým nebem a i tady pořadatelé významně odkazují přímo na velkomoravskou historii. Místní tady v uplynulých letech nechali kromě obřího Liliového kříže postavit sochy připomínající konkrétní osobnosti Velké Moravy.

Další informace na www.moravskynarod.cz/pout-k-liliovemu-krizi-na-naklo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám