Hlavní obsah

Krnovští školáci párovali boty pro Nadvirnu

Novinky, Tomáš Gaudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 24. října zamíří do ukrajinského partnerského města Nadvirna humanitární pomoc, kterou vypraví Charita ve spolupráci s krnovskou radnicí. Součástí dodávky tentokrát bude také několik stovek párů obuvi, část pomáhali třídit žáci ze Základní školy Dvořákův okruh.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

„Oslovila nás ředitelka krnovské charity Monika Dudová s tím, že by potřebovala spárovat obuv z několika desítek pytlů pocházejících ze zrušeného second handu v Krnově. Vzhledem k takovému množství jsme se s vedením školy domluvili, že se členy našeho školního parlamentu obsah pytlů rozložíme v tělocvičně a boty společně spárujeme,“ uvedla učitelka Martina Kopecká.

„Nejdříve najdeme shodné páry, následně zkontrolujeme jejich velikost. Pokud vše sedí, předáváme boty paní učitelce, která je zabalí,“ popisuje členka školního parlamentu Beáta Sofie Dobiášová.

Humanitární pomoc zahrnuje také nové kozačky, které pocházejí z jihlavského kožedělného družstva Snaha, i zimní bundy. „Do Nadvirny jezdíme s blížící se zimou pravidelně, takže rovněž vezeme teplou obuv a oblečení. Nechybí ani hračky a hygienické pomůcky či pleny pro dospělé, po nichž je velká poptávka,“ upřesnila ředitelka Charity Monika Dudová.

Součástí návštěvy bude rovněž předání zdravotnického materiálu a ultrazvuku do místní nemocnice i prohlídka vozu, jenž byl zakoupen z peněžitého daru města Krnova. „Je určen k rozvozu obědů pro lidi, kteří se nachází v tíživé životní situaci. Automobilu požehná otec Andrij z místní charity, se kterým dlouhodobě spolupracujeme,“ doplnila Monika Dudová.

K pomoci potřebným v partnerském městě se připojili také zaměstnanci krnovské radnice, kteří mezi sebou uspořádali finanční sbírku, za jejíž výtěžek budou přímo na místě zakoupeny potraviny.

„Tento typ pomoci nevozíme nejen kvůli přísným celním předpisům, ale také proto, že nákupy na místě podporujeme místní ekonomiku,“ vysvětlil vedoucí odboru sociálního František Fojtík a dodal, že potraviny předají potřebným rodinám s dětmi v nejchudších horských oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám