Hlavní obsah

Krkonošskými výhledy přes Černou horu do Pece

Novinky, Vratislav Konečný

Lanovka na Černou horu v Krkonoších, která v roce 2006 nahradila dřívější čtyřmístnou gondolovou z roku 1976, má všechny technické parametry moderního dopravního prostředku. Délka je 2304 metry. Kapacita 1500 osob, čas jízdy 7,5 minuty.

Foto: Vratislav Konečný

Sněžka od Černohorské chaty

Článek

První dráha  na Černou horu  /1299 m.n.m/ vedla už v roce 1928. Práce na ní trvaly 15 měsíců, i v kruté zimě, kdy se půda musela rozmrazovat pomocí žhavého uhlí v železných koších.

Práce přerušovali při teplotě minus 18 stupňů Celsiových. Trať měřila 3000 metrů.  Hliníkové kabinky byly  obloženy mahagonem. Vyjížděly vždy dvě proti sobě, kapacita jedné byla 30 osob, vyrobila je firma z České Lípy.

Provozovatelem byly Československé státní dráhy, v roce 1931 se uvažovalo o ukončení činnosti z  důvodu finanční krize. Za protektorátu ji provozovala soukromá německá firma spadající pod Říšské dráhy. Na Černé hoře bylo německé výcvikové středisko, Krkonoš se válka téměř netknula, ale při odchodu Němci zapálili dřevěnou dolní stanici se strojovnou. Po válce se zase vrátily ČSD.

Panoráma z Panoramy

První vyhlídkový bod je ocelový stožár, zachovaný z původní  lanovky, 24 vysoká věž Panorama. Od roku 1998 slouží jako rozhledna i telekomunikační zařízení. Po nenáročné cestě jdete do Pece Pod Sněžkou krásnými partiemi s několika výhledy.

První je u Černohorské boudy, z terasy i louky před hotelem  se odkrývá pohled na Sněžku a Studniční horu. Nedaleko od cesty je odbočka k Černohorskému rašeliništi. Vede přes něj povalová stezka. 

Krkonošské boudy, dříve podnikové a revolučně odborové

Ke Kolínské boudě jezdí z Pece vláček, povětšinou přiváží zahraniční turisty. Bouda splňuje požadavky na solidní ubytování, včetně bazénu, whirpoolu, sauny. Výborná je i kuchyně. Cesta  je součástí cyklostezky, lidí na kolech se tu prohánějí spousty. Další z oblíbených  bud je Pražská, dříve sloužila ROH, nyní ji provozuje Ondřej Slanina, známý kuchař z dvojice Kluků v akci. To samo je lákadlem do kuchyně, v chatě najdete docela zajímavý Trautenberkův salonek s množstvím loveckých trofejí. Na sladkosti cukrářky Aničky se pořádají mlsné výlety. Od boudy  je výhled směrem k Černému Dolu i nad Pec, na boudy ve stráni Liščí hory.

Nesmíme zapomenout na slavnou Žižkovu boudu, která je také rekonstruována. Znáte ji z filmu Holka na zabití s Dagmar Veškrnovou. Pak už to jde z kopce dolů, můžete po asfaltce, nebo částečně loukami a lesem. Sněžka, Růžová hora jsou před vámi. 

Procházka na podzim přímo ideální.  

Reklama

Výběr článků

Načítám