Hlavní obsah

Křížový vrch v Hustopečích zaplnily stany stovek skautů

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 230 dětí a 80 vedoucích se o víkendu 12. - 14. dubna sešlo v přírodním amfiteátru na Křížovém kopci v Hustopečích, aby se svými družinami bojovali v základním kole Svojsíkova závodu. Centrem města a jeho okolím tak po dva dny procházely nepřehlédnutelné skupinky bojovně naladěných skautů.

Foto: Richard Skoumal

Hustopeče hostily základní kolo Svojsíkova závodu skautů.

Článek

„Závod pořádá organizace Junák pro skauty z celé republiky. My tu tento víkend máme 36 družin skautů z okresu Brno-venkov a na konci z nich vybereme nejlepší čtyři chlapecké a čtyři dívčí, které postoupí do krajského kola. Odtud se mohou dostat na prestižní celonárodní závod,” popsal víkendovou akci velitel Jan Frank.

Odhodlaní skauti se za městem začali scházet už v pátek odpoledne a ihned se dali do stavění stanového městečka. I přes ne úplně ideální počasí si malí dobrodruzi spaní pod širým nebem užili.

„Noc byla příjemná, vůbec si nemyslím, že to bylo tak hrozné, jak se někteří rodiče zprvu obávali. Děti si v sobotu natočily budík už na pátou ráno, aby jim nic neuteklo, hned si daly teplý čaj a vydaly se plnit úkoly na stanoviště po celém městě a okolí,” uvedl hlavní organizátor Jan Frank.

Jednotlivá stanoviště družiny hledaly podle mapy a úkoly na nich se dotýkaly důležitých témat - zdravověda, komunikace a šifrování, týmová spolupráce, zručnost, fyzická zdatnost nebo ekologie.

„Je to hlavně o tom, aby družina ukázala, že se o sebe umí sama postarat a že umí spolupracovat. Na každém stanovišti je tak jednak vedoucí a jednak dozorčí, který pozoruje práci družiny a dává jim zpětnou vazbu o tom, jak zlepšit spolupráci. Myslím si, že je to pro všechny přínosné,” shrnul Jan Frank.

Pořadatelství tak rozsáhlého závodu s místní organizace vyzkoušela už v loňském roce, kdy pořádala obdobně velké jamboree - nebodovanou víkendovou soutěž, při které si malí skauti mohou vyzkoušet atmosféru i pravidla opravdových závodů. „Loni to dopadlo výborně, dokonce jsme dostali nabídku uspořádat jamboree i letos, ale přece jenom je to náročné na přípravy, tak jsme to nechali jiným,” směje se Frank.

Hustopečští skauti touto dobou kromě soutěže řeší i jiné příjemné záležitosti. Po letech hledání se pro ně Městu Hustopeče podařilo najít vhodné zázemí, a to v budově v Nádražní ulici, kde dříve sídlil taneční obor Základní umělecké školy.

„Snažíme se ji prvně trošku zvelebit, jednu místnost používáme už ke schůzkám, teď od dubna, tuším, že už tam děcka mají schůzky, zbytek se snažíme třeba nějaký místnosti vymalovat, skládali jsme nějaký nábytek, který jsme si nakupovali, takže – řekl bych, že je to testovací provoz – jsme tam zatím tak trošku na staveništi, ale už jsme ta, už máme schůzky tam," dodal Frank.

Reklama

Výběr článků

Načítám