Hlavní obsah

Krizová pomoc ČEZ podpořila rozvoz potravinové pomoci na jihu Čech

Novinky, Petr Pokorný

V nejexponovanějším týdnu koronavirové pandemie, krátce po vyhlášení tvrdých protiepidemických opatření, Potravinová banka Jihočeského kraje rozvezla a rozdala potřebným v regionu více než 21 tun potravin.

Foto: PBJK

Značně vytížena byla Potravinová banka Jihočeského kraje (PBJK) hlavně v počátku koronavirové krize.

Článek

Mimořádný objem žádostí o potravinové balíčky zvládla uspokojit především díky obrovskému nasazení a také rychlé krizové pomoci Nadace ČEZ. Ta v rámci speciálního krizového grantu po celé zemi podpořila více než 650 projektů za 30 milionů korun.

„Po vypuknutí pandemie byl nárůst poptávky po potravinové pomoci enormní. A to jak ze strany ze strany neziskových organizací a sociálních odborů měst, tak rovnou od jejích konečných příjemců. Nejčastěji se jednalo o matky samoživitelky, kterým kvůli nástupu na ošetřovné klesly příjmy a lidi z různých profesí, kteří přišli o práci. Nejčastěji šlo o pracovníky restaurací, hotelů, cateringových firem a podobně,“ uvedla provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Škabradová.

„Zabrat“ dala bance distribuce potravin v rámci programu Mléko/Ovoce a zelenina do škol. „Náhle bylo k dispozici obrovské množství chlazených a čerstvých potravin, které musely být kvůli uzavření škol rychle distribuovány, aby se neznehodnotily. V nejexponovanějším týdnu jsme tak více než sedmi tisícům obyvatel Jihočeského kraje přerozdělili 21 tun potravin,“ konstatovala Škabradová a poznamenala, že potraviny ze zmíněného programu směřovaly nejen k odběratelským neziskovým organizacím, ale i obecním a městským úřadům, které je přidávaly k nákupům a balíčkům pro seniory.

Energetici podpořili jihočeskou potravinovou banku prostřednictvím speciálního grantu Krizová pomoc 2020. Jednorázovou rychlou podporu ve výši až 50 tisíc korun bylo možné uplatnit v podstatě na cokoli, co souvisí s bojem proti onemocnění COVID-19.

„Potraviny jsme museli svézt od distributorů programu a po přerozdělení je následně rozvézt příjemcům. Při tak mimořádném objemu to oproti normálnímu stavu znamenalo ztrojnásobení nákladů na pohonné hmoty. Finanční pomoc Nadace ČEZ tak použijeme právě na jejich úhradu. Skvělé bylo, že jsme o příspěvek požádali a peníze měli v podstatě druhý den na účtu. Mohli jsme tak plynule pokračovat v činnosti s plným nasazením,“ zdůraznila Škabradová.

„Chtěli jsme pomoci hlavně rychle, protože čas hraje v době epidemie klíčovou roli. Grantové řízení jsme proto maximálně zjednodušili a o projektech se rozhodovalo každý den včetně víkendů on-line,“ reagovala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Zíková.

Nadace ČEZ původně na grant krizové pomoci vyčlenila 15 milionů korun. Zájem ze strany měst a obcí i neziskových organizací byl ovšem tak velký, že uvolněné prostředky byly rychle vyčerpány. „Díky mimořádnému příspěvku divize ČEZ Distribuce mohl být objem peněz následně zdvojnásoben, což umožnilo nadaci podpořit dvakrát tolik zájemců,“ doplnil vedoucí útvaru jaderné komunikace Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Potravinová banka Jihočeského kraje byla založena v lednu 2016. Od té doby brázdí její pracovníci jižní Čechy a sváží potraviny, které by jinak byly zlikvidovány. Od obchodních řetězců, potravinářů a zemědělců. Loni přerozdělila v regionu celkem 372 tun potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám