Hlavní obsah

Křivoklát obnovuje tradici původního loveckého sídla českých králů a knížat

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice lovectví a myslivosti na pozadí legendy sv. Eustacha, jednoho z nejstarších patronů myslivosti uctívaného na Křivoklátsku již stovky let, oslaví na Křivoklátu bohatým programem o víkendu 9. a 10. září. Návštěvníkům nabídnou nevšední zážitky v pestrém průřezu kulturních a mysliveckých činností.

Foto: Křivoklát
Článek

Hrad Křivoklát, náležející mezi nejznámější české památky, je ukryt v hloubi rozsáhlých lesů. Někdejší přemyslovský lovecký hvozd byl oblíbeným místem pobytů českých knížat a králů.

Význam Křivoklátu si uvědomoval i Karel IV., když ve svém psaném zákoníku Majestas Carolina ho zařadil mezi hrady, které měly zůstat trvalým korunním majetkem. Zatímco Karel IV. tíhl spíše k východní části starého přemyslovského loveckého hvozdu, kde si vystavěl hrad Karlštejn, srdce jeho syna Václava IV. náleželo do křivoklátských lesů, kam utíkal před starostmi a kde holdoval své lovecké vášni. 

Hrad Křivoklát obnovuje tradici původního loveckého sídla českých králů a knížat, které je pokládáno za kolébku české myslivosti. O druhém zářijovém víkendu přivítá víkendovou akci oslavující tradice lovectví a myslivosti na pozadí legendy sv. Eustacha.

Eustachius (dříve Placidus) byl legendární mučedník, povoláním důstojník, který měl být pro svou křesťanskou víru upálen či uvařen za císaře Hadriána kolem roku 118. K jeho obrácení na křesťanskou víru mělo dojít poté, co na lovu spatřil jelena se zářícím křížem mezi parohy, proto se stal patronem lovců. Obdobná legenda je spojována i se sv. Hubertem a sv. Felixem z Valois. Byl uctíván jako jeden ze Čtrnácti svatých pomocníků a jeho kult podpořila Zlatá legenda, v níž je Eustachův příběh uveden. 

Sv. Eustach je na Křivoklátsku uctíván jako ochránce všech lesníků a myslivců. Kaplička sv. Eustacha, poutní místo křivoklátských myslivců, byla postavena křivoklátským lovčím Janem Kryštofem Raymanem jako němý svědek mnoha událostí a lidských osudů již v roce 1697.

Roku 1687 fořtknecht Jan Sixta zastřelil pytláka a byl za to uvězněn. Jeho představený Rayman mu pomohl k útěku z vězení, za to však byl obžalován a uvězněn. Teprve po dvou letech byl Rayman na přímluvu majitele křivoklátského panství císařem omilostněn a propuštěn z vězení. Jako dík dal nejprve v kostele sv. Petra na Křivoklátě postranní oltář sv. Eustacha a později nechal na nejvyšším bodě Zámeckého parku postavit kapličku. 

Myslivecké slavnosti svatého Eustacha na Křivoklátě nabídnou ojedinělý Festival lovecké hudby a Den přírody a myslivosti. Slavnostní akt k 320. výročí kapličky sv. Eustacha zahájí v 9. hodin fanfáry účastníků Festivalu lovecké hudby, následovat bude program na nádvoří hradu Křivoklát od 12.hodin s vyhlášením laureátů festivalu v 16.30 hodin a zakončení večerním programem.

Den přírody a myslivosti zahájí vítací fanfáry Křivoklátských trubačů s dechovým orchestrem v 9.30 hodin, v bohatém programu s průvodem honem s trubači, jak jej dnes praktikují myslivci, se dále představí Český klubu chovatelů Alpského brakýře jezevčíkovitého (v 10.20 hodin), zazní Mše svatá troubená v hradní kapli (v 11 hodin), vystoupí sokolníci s letovými ukázkami dravců a vábením zvěře, uskuteční se ochutnávky zvěřiny (v 11.45 a 15.45 hodin).

Reklama

Výběr článků

Načítám