Hlavní obsah

Křivoklát nově nabízí rozšířený hradební okruh a alchymistickou dílnu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Křivoklát zahájí sezónu 2014 již v sobotu 22. března. Při slavnostním zahájení proběhne tradiční "věšení klíčů", stříhání pásky u „Křivoklátské Vševědny a Koštovny“. A představí i několik novinek, například alchymistickou dílnu Magistra Kelleyho nebo rozšířený prohlídkový okruh Na hradby!

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Státní hrad Křivoklát je jedním z nejvýznamnějších královských hradů s více než devítisetletou historií.

Již několikátým rokem zahajuje návštěvnickou sezónu v březnu, letos v sobotu 22. března v 11 hodin. Při slavnostním zahájení proběhne již tradiční „věšení klíčů“ a symbolické otevření hradu kastelánem Luďkem Frenclem, otevření řeky Berounky starostou Roztok Vladimírem Melčem a otevření cyklostezky ředitelem neziskové organizace Rakovnicko Radomírem Dvořákem.

Poté bude uděleno každoroční „Ocenění za mimořádný přínos hradu Křivoklátu“ a proběhne otevření Křivoklátské Vševědny a Koštovny, nového prostoru v přízemí Manského domu, kam se takto nazvané Turistické a informační centrum nastěhovalo. Celodenní akci zpříjemní hudební doprovodný swingové kapely Milana B. Karpíška a klasické prohlídky hradu.

V nabídce zůstávají dva stálé prohlídkové okruhy: Gotické paláce a Celým hradem, dále noční prohlídky s divadelním představením. Krásy okolí mohou návštěvníci také objevovat v křivoklátských lesích na několika vycházkových okruzích kolem hradu.

V letošním roce připravila správa hradu několik novinek. Pro dětské návštěvníky v podobě vzdělávacích programů. Dále rozšíření prohlídkového okruhu Na hradby! s „chytrým mobilním“ průvodcem a alchymistickou dílnu Magistra Kelleyho.

Dílna Magistra Kelleyho

Od 4. července bude okruh „Celým hradem“ obohacen o alchymistickou dílnu Magistra Edwarda Kelleyho.

Návštěvníci v ní mohou spatřit dobové, ale i současné laboratorní pomůcky pro provádění pokusů z oblasti alchymie, chemie a fyziky. Alchymista Edward Kelley byl na Křivoklátě vězněn císařem Rudolfem II. a pokoušel se vyrobit zlato a elixír života.

Křivoklátský poklad

Podle legendy se o Velkém pátku (18. 4.) otevírají poklady. Jeden takový mohou návštěvníci hradu spatřit od 19. dubna i na Křivoklátě. Cestu k němu jim naznačí významná osobnost, která ve více než 900 leté historii na hradě pobývala.

Během prohlídky, nazvané „Za křivoklátským pokladem“, se budou návštěvníci se všemi osobnostmi postupně seznamovat. Jedna z nich jim předá indicii – návod, kde mohou poklad spatřit. Prohlídky „Za křivoklátským pokladem“ budou probíhat do neděle 18. května.

Výstava fotografa Jana Šroubka

Od 5. dubna se otevírá výstava fotografií berounského fotografa Jana Šroubka – VŠUDE ŽIJÍ LIDÉ II.  Jsou na ní zastoupeny snímky z jeho cest do různých koutů světa, ať už je to Uzbekistán, Tanzanie, Argentina, Chile, Kapverdské ostrovy, Rusko, Gruzie, Arménie, Kuba, Skotsko či třeba cikánské osady na Slovensku.

Stálá výstava řezbářských děl – VSTUPTE S NÁMI DO OBRAZU, vzniklých během uplynulých ročníků Křivořezání, bude přístupná opět od dubna o víkendech.

Hrad Křivoklát je otevřen od 22. 3. denně kromě pondělí od 10 do 15 hodin  a v dubnu až do 16 hodin. O velikonočním pondělí je otevřeno. Knížecí velikonoce odstartují na Bílou sobotu 19. dubna a potrvají až do pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám