Hlavní obsah

Kriminalisté zadrželi skupinu výrobců a distributorů pervitinu na Zlínsku

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Po půlroční usilovné práci krajští kriminalisté specializující se na drogovou problematiku zadrželi a obvinili skupinu výrobců a distributorů pervitinu.

Foto: Policie ČR

Místo, kde se vařil pervitin, chemikálie a vyrobená droga.

Článek

„Bezprostředně po výrobě drogy zadrželi čtyři osoby a zajistili přes 150 gramů právě vyrobeného pervitinu. Obviněným hrozí až dvanáctileté vězení, dva muže stíháme vazebně,“ informovala dnes policejní mluvčí Lenka Javorková.

Skupina tří mužů a jedné ženy ve věku 25, 28, 44 a 43 let ze Zlínska vyráběla pervitin v objektu, který sloužil jako autoservis jednoho z obviněných. Nemovitost leží na odlehlém místě mezi Zlínem a Otrokovicemi a pervitin vařili v půdních prostorách objektu. Zpočátku drogu vyráběli jednou měsíčně, vzhledem k velké poptávce se četnost výroby zvýšila na jednou týdně.

„Poslední pervitin, více než 150 gramů, vyrobili v úterý 16. července večer. Tuto várku však už nestihli prodat odběratelům, protože policisté ze Zásahové jednotky z Brna je chvíli po ukončení výroby, kolem půl desáté večer, před objektem zadrželi. Prodejem uvedeného množství drogy by si na trhu mohli přijít až na 150 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Při pěti domovních prohlídkách zajistili kriminalisté kompletní varnu pervitinu, přes 150 g právě vyrobené drogy, chemické a mechanické věci potřebné k její výrobě včetně nebezpečných chemických látek, menší množství marihuany, střelnou zbraň a větší množství faktur za nákup fosforu.

Obvinění měli podle Lenky Javorkové přes dvě desítky odběratelů, kterým pervitin pravidelně prodávali s podmínkou nákupu drogy nad 5 000 korun. Pervitin se prostřednictvím dealerů dostával k lidem do Zlínského i Jihomoravského kraje. Poptávka po jejich pervitinu byla velká, byli to nepostradatelní výrobci pervitinu na Zlínsku.

„Prodejem pervitinu v 71 prokázaných případech, které jsou jim kladeny za vinu, si během dvou měsíců přišli na více jak 400 tisíc korun,“ upřesnila policistka.

Jedním z podnětů pro zahájení prověřování byl zjištěný velký odběr nestandardních chemikálií, převážně červeného fosforu z firmy v Jihomoravském kraji. Prekurzory s obsahem pseudoefedrinu pak nakupovali v zahraničí.

Všichni obvinění byli uživateli pervitinu, jeden z mužů dokonce pervitin užívá už 20 let. Žili si bohémským životem, jezdili zásadně taxíky, penězi hýřili, jak lehce vydělali, tak lehce utratili.

Krajští kriminalisté tři muže a jednu ženu obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy některé spáchané formou spolupachatelství, některé spáchané formou účastenství, jako pomocník. Hrozí jim až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

„Na dva mladší muže podal vyšetřovatel podnět na návrh na vzetí do vazby, který soudce akceptoval. Pětadvacetiletý obviněný byl týden před zadržením pravomocně odsouzen za totožnou drogovou trestnou činnost. V rejstříku trestů má i záznamy trestů za násilnou trestnou činnost. Osmadvacetiletý vazebně stíhaný muž má rovněž záznamy v rejstříku trestů, a to za podvod a ohrožení pod vlivem návykové látky,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám