Hlavní obsah

Křik orlů, jestřábů i dalších dravců a cinkot rolniček se ozývá Opočnem už popadesáté

Novinky, Dana Ehlová

Jubilejní padesáté setkání sokolníků v Opočně v sobotu 14. října vrcholí. Na programu jsou ukázky výcviku dravců pro veřejnost, potom poslední lovy v honitbách a večer poslední výřad se slavnostním zakončením na nádvoří renesančního zámku.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Při návštěvě Opočna potkáte v těchto dnech dravce a jejich pány takřka na každém kroku. Na jubilejní setkání se sjelo kolem sto třiceti sokolníků a vedle zástupců ze všech koutů naší země dorazili i majitelé dravců ze Slovenska, z Polska, Maďarska, Německa, Nizozemska, Belgie, Chorvatska nebo Velké Británie.

Největší pozornost laiků samozřejmě budí majestátní orli, obdiv sklízí i sokoli, poštolky, jestřábi a všichni jejich ostatní "příbuzní". Mnozí z cvičených dravců nocují v zámeckém parku v těsné blízkosti letohrádku - mají tu veškerý komfort, někteří dokonce střechu nad hlavou v podobě stylově zabarveného deštníku.

Mimo troubené a zpívané Svatohubertské mše, která se odehrála v kostele Nejsvětější Trojice 11. října večer, budilo největší pozornost veřejnosti slavnostní zahájení padesátého ročníku v nádherných prostorách nádvoří opočenského zámku, jež se uskutečnilo ve čtvrtek 12. října dopoledne.

Unikátní pohled na mohutné i menší dravce na rukách jejich pánů si nenechalo ujít množství dětí i dospělých. Vychutnali si slavnostní fanfáry z arkádového ochozu zámku, stylově oděné sokolníky na koních, kladrubské koně s kočáry.

Čtyřdenní akce zahrnovala také výstavu v Kodymově národním domě a v galerii na chodníku na Kupkově náměstí, mistrovství sokolovitých dravců ve stoupavém letu nebo koncert lovecké hudby v Mariánském kostelíku. Vedle již zmiňovaných speciálních akcí jsou na programu každého dne ranní nástupy účastníků, lovy v určených honitbách a večerní výřady ulovené zvěře na nádvoří zámku.

Dnes večer tedy bude poslední, ale křik dravců a cinkot rolniček se do Opočna příští rok jistojistě vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám