Hlavní obsah

Krev prvorozených je mysteriozním průvodcem nebezpečnou rudolfinskou Prahou

Novinky, Vratislav Konečný

Rudolfinská Praha byla město mystické, ale také velmi nebezpečné. Na hradě seděl císař, který se o podhradí pramálo staral, panovník nepevný, ke stáru stále více stižený nemocí a depresemi. Temnota, smrt, židovská i křesťanská mystika, mordy - pro dobrého autora vynikající kulisa napínavého příběhu.

Foto: argo
Článek

To Juraj Červeňák, známý především na poli fantasy literatury, zvládl dokonale, od historické fantasy, kterou se proslavil i v zahraničí, zamířil na pole historických detektivek. Prvotinou byl Mrtvý na Pekelném vrchu, (Argo 2014) kde na scénu vstupuje dvojice kapitán Stein a notář Barbarič, aby vypátrala vraha v královském městě Štiavnica. 

V Krvi prvorozených se přesouvají z Horních Uher, Slovenska, do Prahy. Zločin se rozmáhá jako nikdy předtím, ulice ovládají tlupy cizích hrdlořezů, náboženské konflikty se stupňují, z politiky se stala nepřehledná změť intrik každého proti každému.

Městem se však šíří ještě jedna nová hrůza: tajemný únosce vraždí prvorozené děti významných hodnostářů. Mystické znaky na tělech obětí vedou Steina a Barbariče k okultistům v židovské čtvrti. Zdá se však, že pozadí rituálních vražd je mnohem složitější. Půjde opravdu o rozsáhlé spiknutí, které sahá až ke členům panovnického dvora?

Prahu zná téměř každý, o to snazší je představit si místa, kam Červeňák dovedně vkomponoval děj. Dobrá oddechová četba, hlavně z domácích zdrojů, po vlně templářské mystiky a apologetů Dana Browna solidní čtení.

Juraj Červenák (*1974) je slovenský spisovatel. Knižně debutoval v roce 1993, od té doby mu vyšly přes dvě desítky knih, série Černokněžník, Bohatýr, Bořivoj, z protitureckých válek cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho, většina z nich v češtině. Je znám i v zahraničí. Prosadil se jako autor historické fantasy se slovanskými motivy.

V poslední době je v jeho tvorbě patrný postupný odklon od ryzí fantasy k historickému románu. Nová série dobových detektivek Stein a Barbarič o vyšetřování zločinů za vlády Rudolfa II. Habsburského na přelomu 16. a 17. století je už čistě historickým románem bez fantasy prvků.

Červenák je držitelem mnoha žánrových ocenění včetně Ceny Fantázie a Ceny o nejlepší fantasy a třikrát obdržel Cenu Akademie sci-fi , fantasy a hororu v kategorii Nejlepší česká a slovenská kniha roku.

Vydalo nakladatelství Argo.

Reklama

Výběr článků

Načítám