Hlavní obsah

Krásy Náchodska a kostel jako z pohádky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunce se nořilo za obzor někde za Ještěděm, mraky měly vianovskou barvu pěny dní, fialověly do nachového tmava. Od Jiráskovy chaty na Dobrošově se otevírá kruhový pohled na velkou část východních Čech, hlavně pak na Náchodsko.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel ve Slavoňově

Článek

Po dlouhých peripetiích se Jiráskova chata na Dobrošově stala v roce 2002 opět majetkem Klubu českých turistů. Chátrající objekt byl zachráněn. Výhled není to jediné, proč sem návštěvníci přijížděli. Dobře se tu sedí a restauruje. Od osady Dobrošov máte výhled jak obrázek z kalendáře. Od polských pohraničních hřebenů, přes Javoří hory, Ostaš, Krkonoše, až při dobrém světle na Ještěd. Pod vámi na kopci naproti je jako miniatura posazený náchodský zámeček.

V Pekle bývá nával

Z Dobrošova můžete sejít kolem bunkrů do Náchoda, k bývalým lázním Běloves. Od dobrošovské pevnosti máte při cestě dva vyzbrojené objekty včetně známé Březinky. Na druhou stranu se pak naskýtá cesta do údolí Metuje k Bartoňově ubytovně Peklo. Restauraci, kterou navrhl Dušan Jurkovič, v nedávné době doplnila ještě Čertovka. V Pekle bývá  někdy dost tlačenice, hlavně cyklisté se tu stavují na občerstvení.

Dalším nádherným místem Náchodska je Nové Město nad Metují s renesančním zámkem, květinovou terasovitou zahradou a historickým centrem. Nedaleko leží mariánské poutní místo Rokole, v minulých dobách zanedbané. Ke zdejšímu prameni se jezdí pro výbornou vodu. V provinčním domě u kaple žije asi 20 řádových sester. Svatyně byla obnovena v roce 1997, stala se opět poutním místem.

Slavoňovský skvost

Jako z pohádky působí dřevěný kostel ve Slavoňově, vzdáleném od Nového Města asi 10 kilometrů. Hřbitovní kostel svatého Jana Křititele je právem kulturní památkou. Vchází se k němu brankou hranolovité zděné věže. Dřevěný kostelík tu stával již dříve, na místě současného, lehl ale popelem za husitských válek.

Nynější, původně zasvěcený svatému Martinovi, nechal zbudovat v roce 1153 Jan Kotlačka se synem. Dřevěná márnice je z 18. století. Kostel má nádhernou výmalbu s rostlinnými motivy.

Náchodsko bylo i častým místem bojů, mnoho mrtvých tu zanechala prusko-rakouská válka v roce 1866. Od Náchoda po Hradec Králové, kde došlo k rozhodujícímu střetu, najdeme množství pomníků, památníků a vojenských hřbitovů. V ratibořickém zámku zase kněžna Zaháňská dojednávala s panovníky Rakouska, Ruska a Pruska protinapoleonskou koalici.

Babiččino údolí už netáhne tolik jako před léty, kdy se sem pořádaly hromadné výlety ROH a škol, přesto je tu v sezoně lidí habaděj. Bývalá restaurace Panský dům není v provozu léta, bělidlo i mlýn zavírají v 17 hodin, rovněž dívka prodávající u splavu zmrzlinu končila v tu dobu. Minimálně do 18 hodin tu prošly desítky lidí a projeli cyklisti. Padla je ale padla. Na Náchodsku je krásně, mohlo by být ale místy i vstřícněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám