Hlavní obsah

Krásu šumavské přírody lze v Plzni obdivovat pod širým nebem

Novinky, Jan Kaše

Šumava je nekonečným zdrojem inspirace pro malíře, fotografy, spisovatele, sběratele a mnoho dalších činností.

Foto: Jan Kaše

Výstava o Šumavě pod širým nebem ve Smetanových sadech v Plzni

Článek

Před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech bude v úterý 3. dubna oficiálně zahájena výstava s názvem Šumava Františka Malocha.  

„Autory výstavy jsou Vladimír Kožíšek a Martina Kožíšek Ouřadová, kteří mapují na fotografiích sto let staré putování plzeňského botanika profesora Malocha k pramenům řeky Otavy. Ti dva roky procházeli a fotografovali proměněnou krajinu. František Maloch v podobě loutky dohlíží na danou krajinu a je vyobrazen na fotografiích,“ uvádí se na stránkách www.plzen.eu.

František Maloch (1862 – 1940) byl český botanik a učitel, který působil několik let i v Plzni a zároveň se systematicky věnoval terénnímu průzkumu Plzeňska. Sbíral rostliny a stal se autorem rozsáhlých herbářů, které jsou naplněny více než 25 tisíci vzorky.  

„Na výstavě je cesta k pramenům řeky Otavy pojata dvojím pohledem. Prvním jsou staré cestovní záznamy plzeňského profesora botaniky, který líčí slasti a strasti svého putování v roce 1916. Ten druhý pohled je objektivem fotografů. Jdou stejnou cestou, ovšem o sto let později. Fotografují proměněná místa a jejich poznámky k cestě zachycují i slasti a strasti osobní. Oba pohledy výstavy vzdávají hold kráse krajiny a síle přírody,“ dočteme se na výstavě.

Kromě překrásné šumavské přírody můžeme obdivovat i některá města, jako například Sušici a Horažďovice, a také zajímavá místa – hrad Kašperk, Vchynicko-tetovský kanál či Březník.

Poutavé fotografie a celkové pojetí výstavy ještě před samotným oficiálním zahájením přilákalo desítky lidí.

„Tuhle fotografii bych chtěla mít doma. Je taková harmonická a barvy působí uklidňujícím dojmem,“ svěřila se mladá žena u jednoho díla, které velice výstižně charakterizovalo atmosféru Šumavy.   

Výstava potrvá do 26. dubna.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám