Hlavní obsah

Krásné Krásno uprostřed nádherné přírody západních Čech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půvabná západočeská obec Krásno je středobodem pro výlety do okolí. Hlavním tahákem je její kamenná spirálovitá rozhledna, tyčící se do výše 25 metrů. Základna je široká 11 metrů, terasa na vrcholu má průměr tři metry. Stavitelé se údajně nechali inspirovat babylonskou věží, u nás dílo nemá obdoby.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Stavělo se kvůli turismu

Už tenkrát pochopili, že návštěvníci přivezou do kraje peníze, také se snažili chovat co nejpohostinněji. Na což se občas zapomíná a jen se hledí na zisk.  

Rozhledna měla pozvednout rozvoj turistiky lázeňských měst. Má podobný osud jako pražská Hladová zeď, za krize ji stavěli nezaměstnaní. Možná návod, rozhleden není nikdy dost.

Věž postavili v letech 1934-1935, je k ní poměrně snadný přístup. Jedno parkoviště je při příjezdu od Bečova, druhé v obci, tam je o něco táhlejší a strmější stoupání. Obé však stojí za to.

Dostanete občerstvení i turistické propriety

Kdysi u věže úpatí stával hostinec, staré fotografie a historie jsou na popisné tabuli nedaleko rozhledny. Ale ani nyní neodejdete s prázdnou, pojízdné občerstvení nabízí nejen pokrm a pití, ale i turistické známky, vizitky, pohledy a razítko. Jasný důkaz toho, že jste tu byli.

Kruhovitému pohledu nebrání žádná terénní překážka. Je vidět část Krušných hor s Blatenským vrchem, Plešivcem, Klínovec, Špičák na Božím Daru, v údolí zahlédnete Horní Slavkov, tam se rozhodně zastavte, domy na náměstí stojí za pár fotek. Dále na obzoru uvidíte Doupovské vrchy a lesy kolem Bečova a Teplé.

Gagarin chytal, Klement nechal bourat

Bečov nad Teplou s věhlasným pokladem svatého Maura, je odtud po silnici asi 10 kilometrů, tepelský klášter o něco dále. Samozřejmostí je návštěva královského hradu Lokte, celoročně přístupného, s zachovalým podhradím. Kdo nezná rašeliniště Kladská nad Mariánskými Lázněmi, měl by to napravit. Rybníky mezi lesy s haťovými chodníky jsou na procházku přímo ideální, ryby tu chytal Gagarin, v restauraci v alpském domě se nabízí vynikající zvěřinová kuchyně.

Že tu je krásně, věděl i Klement Gottwald, který prostor kolem Kladské dal vyhlásit vojenským. Údajně tu poblíž pod některým z lesních velikánů pozoroval čacký zápas lidově demokratického dělostřelectva, jež likvidovalo domy po německých vysídlencích. Na chalupy tříštivými, ránu za ranou, baterie pal! Tak jsme zlikvidovali nepřítele, vylidnili krajinu. Zbyly jen staré fotografie. Ale je tu kolem Krásna krásno, každý si najde svůj relaxační koutek. A když ne, i hospod je tu dost.

Reklama

Výběr článků

Načítám