Hlavní obsah

Krása podzimu středověku zve do Domu umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 26. března v 17 hodin byla zahájena výstava Krása podzimu středověku v Kabinetu grafiky ostravského Domu umění. Expozice, která prostřednictvím faksimile představuje manuskripty dvou vybraných bibliofilů a mecenášů knižní malby na přelomu 14. a 15. století bude k vidění do 5. května.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Krása podzimu středověku.Dům Umění. Titulní strana Zlaté buly Karla IV. 26.3.2013

Článek

Vernisáž výstavy Krása podzimu středověku, uvedl její kurátor Marek Zágora. Expozice představuje prostřednictvím prvotřídních faksimile vybrané manuskripty dvou největších bibliofilů a mecenášů knižní malby na přelomu 14. a 15. století - Jana, vévody z Berry a českého a římského krále Václava IV.

"Přelom 14. a 15. století byl jedním z vrcholných období středověké knižní malby. Nejen, že vznikaly nádherné, bohatě iluminované rukopisy, ale zároveň se začaly objevovat soukromé knihovny, jež byly výrazem bohatství a také reprezentace," řekl Marek Zágora.

Již pátým rokem zaznívají v Knihovně GVUO přednášky z cyklu Umělecké dílo jako pramen poznání života ve středověku, jejichž prostřednictvím je veřejnost seznamována s vybranými středověkými vizuálními prameny a středověkým myšlením.

V rámci přednášek historika Marka Zágory bylo představeno i velké množství bohatě iluminovaných rukopisů, jejich originálky jsou často uloženy ve speciálních trezorech a běžně nejsou vystavovány. I z tohoto důvodu se Marek Zágora rozhodl připravit ve spolupráci GVUO jedinečnou výstavu, na které jsou některé ze skvostů středověké knižní malby blíže představeny veřejnosti.

Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost prohlédnout si nejkrásnější iluminace Přebohatých hodinek vévody z Berry, Bible Václava IV. a nejluxusnějšího rukopisu Zlaté buly Karla IV. Manuskripty jsou prezentovány formou špičkových faksimile a faksimilových listů, jež byly na výstavu zapůjčeny soukromými sběrateli a rakouským vydavatelstvím ADEVA.

Expozici doprovodí dvě přednášky Marka Zágory. První Nad krásou podzimu středověku I. se uskuteční 2. dubna a druhá Nad krásou podzimu středověku II. v úterý 23. dubna. Obě přednášky začnou vždy v 16 hodin v Knihovně GVUO.

Reklama

Výběr článků

Načítám