Hlavní obsah

Královský nástroj v Přepychách rozezní Adam Viktora, zakladatel Českého varhanního festivalu

Novinky, Dana Ehlová

Český varhanní festival, který založil v roce 2007 varhaník a dirigent Adam Viktora, píše letos dvanáctou kapitolu. Její součástí se stanou také Přepychy a především nástroj postavený roku 1872 rychnovským varhanářem Amandem Hanischem, jemuž se po nedávné celkové obnově vrátil původní vzhled i hlas.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Adam Viktora, zakladatel Českého varhanního festivalu.

Článek

Příznivci krásné hudby se mohou těšit, že na královský nástroj v kostele sv. Prokopa v Přepychách zahraje v neděli 19. srpna sám zakladatel festivalu Adam Viktora. Spolu s ním vystoupí sopranistka Gabriela Eibenová.

Podstatnou součástí koncertu, nad nímž převzala osobní záštitu starostka obce Zdeňka Seidelová, která má velký podíl na záchraně varhan, bude exkurze posluchačů přímo na kůru s výkladem o stavbě nástroje, jeho ovládání i historii.

Český varhanní festival usiluje o zlepšení postavení českých historických varhan, této nesmírně ohrožené evropské hodnoty, v očích široké veřejnosti.

Tento projekt, v jehož historii se uskutečnily již tři stovky koncertů, představuje v celostátním měřítku nejen varhany velké a slavné, ale i takové, o nichž se sice dozvídáme z odborné literatury, ale jejichž zvukové kvality zůstávají koncertnímu publiku utajeny, se uskuteční v čtyřiceti městech a obcích naší republiky.

Koncert v Přepychách začíná v 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám