Hlavní obsah

Královský hrad Stirling psal dějiny Skotska

Novinky, Dana Ehlová

Tajemné staleté hrady a zámky, nejstarší a nejmonumentálnější skvosty britské architektury, patří zcela neodmyslitelně ke Skotsku, a proto při návštěvě této nádherné země nelze jejich návštěvu opomenout. Jedním z těch nejpozoruhodnějších je určitě hrad Stirlig stojící nad stejnojmenným městem.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na hrad Stirling

Článek

Historické město Stirling, v minulosti hlavní město Skotska, se nachází severozápadně od Edinburghu a severovýchodně od Glasgowa na řece Forth a patří ke skotské historii přinejmenším stejně jako Edinburgh. Zemřel zde mimo jiné král Alexander I., narodil se Jakub III. a další z osobností skotských dějin, Marie Stuartovna, zde byla roku 1543 korunována za skotskou královnu.

Královský hrad byl vybudován na kopci zvaném Castle Hill a právem se řadí k nejdůležitějším a největším hradům Skotska. První zmínka o něm pochází z roku 1110, většina dochovaných budov však byla postavena v 15. a 16. století. Kopec, na němž hrad stojí, je ze tří stran chráněn strmými skalními stěnami, které z něj vytváří nedobytnou pevnost. Během války za skotskou nezávislost v 18. století byl několikrát obléhán Skoty i Angličany a z této doby také pochází opevnění, které mohou návštěvníci obdivovat dodnes. Jako rezidence stuartovců sloužil Stirling až do 17. století.

V areálu hradu stojí zrekonstruovaná budova The Great Hall nebo Parliament Hall, která byla postavena pod vlivem renesanční architektury na přelomu 15. a 16. století. Dalšími stavbami, jež při návštěvě tohoto hradního komplexu nesmíme vynechat, je Královská kaple (Chapel Royal) a Královský palác (Royal Palace), zdobený úchvatnými kamennými sochami, který nechal postavit Jakub V. a byl prvním renesančním palácem v Británii. 

V prostorách hradu je muzeum vojenské historie Skotska s předměty, obrazy a fotografiemi připomínajícími všechny války, kterých se skotští vojáci zúčastnili. Velmi zajímavě působí i kuchyně zařízená ve středověkém stylu, s hromadami potravin, kuchaři a kuchařkami v akci.

Při dobré viditelnosti je odsud možné dohlédnout na další dominantu tohoto regionu, kterou při jeho návštěvě nelze minout. Je to Wallace Monument - postavený na počest sira Williama Wallace, jenž bojoval ve 13. století za nezávislost Skotska a je skotským národním hrdinou. Jeho život mimo jiné zobrazuje film Statečné srdce s Melem Gibsonem.

Samotný památník představuje pískovcovou věž vysokou 67 metrů, postavenou v typickém viktoriánském stylu, dokončenou v roce 1869. Stavba stojí na útesu nad Abbey Cambuskenneth, na kterém, jak se věří, začal Wallace shromažďovat svoji armádu k boji proti vojsku krále Edvarda I. těsně před bitvou o Stirling Bridge. Věž má pět pater a na její vrchol vede točité schodiště s 246 schody. Uvnitř památníku je vystaven např. ocelový meč Williama Wallace (dlouhý 1,68 m) i busty z bílého mramoru znázorňující Johna Knoxe a Adama Smitha.  

Z „koruny“ monumentu se naskýtá dechberoucí výhled na rozsáhlé kopce Ochil Hills na severu, na řeku Fort Halley, která se tu hadovitě vine, na východě. Na jihu je nám už známý historický hrad Stirling a na západě jsou vidět jezera Trossacht a Loch Lomond. Za jasného dne lze dokonce přehlédnout krásné panorama celé jižní vysočiny... Ale o kopcích a jezerech zase někdy příště.  

Reklama

Výběr článků

Načítám