Hlavní obsah

Královské Velikonoce s audiencí u Václava IV. zahájí sezónu na hradu Křivoklát

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Křivoklátě zahájí sezónu Královské Velikonoce, tradiční jarmark s audiencí u Václava IV. (26. a 27. března). Velkolepé představení v audienční síni v Královském sále, při němž Václav svolí, aby v rolích purkrabí prováděli kasteláni Karlštejna, Točníku, Krakovce a Křivoklátu, zahájí královský průvod.

Foto: NPÚ
Článek

Již šestý ročník projektu Po stopách šlechtických rodů připomene a zábavnými i odbornými akcemi oslaví 700. výročí narození císaře a českého krále Karla IV. a rod Lucemburků, z něhož pocházel.

V roce 2016 bude „hlavním stanem“ státní hrad Karlštejn; který se již na počátku dubna stane místem konání největší akce tzv. Lucemburského roku, výstavy vzácných středověkých předmětů, nalezených v 19. století při rekonstrukci hradu, které jsou trvale uloženy ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea.

Vedle Karlštejna, hlavního sídla Lucemburského roku, budou velkou roli při připomínání významného výročí hrát další středověké památky ve správě NPÚ – hrady Křivoklát, Krakovec, Točník, Veveří a Nový Hrádek u Lukova; menšími akcemi se připojí dalších přibližně třicet původně středověkých objektů.

„Ve dnech 25., 26. a 27. března proběhnou na hradě Křivoklátě Královské Velikonoce, které v letošním roce připomenou lucemburské oslavy. Tradiční jarní akce, která každoročně přiláká několik tisíc lidí, nabídne letos kromě obvyklého jarmarečního povyražení také nové motivy v programu. Asi největší novinkou bude příjezd českého a římského krále Václava IV. s královnou a doprovodem. Setkat se s ním bude možné v sobotu i v neděli při mimořádné audienci v Královském sále hradu a pak také na nádvoří,” uvedl kastelán hradu Mgr. Petr Slabý.

Na hradě Křivoklát zahájí sezónu Královské Velikonoce, tradiční jarmark s vystoupením křivoklátského flašinetáře, kejklíře Vojty Vrtka a Tomáše Vlčka, divadla Komedianti na káře a hudební skupiny Třehusk, která zahraje písničky ze staré Prahy spolu se skupinou Laurus, zpěv renesance a baroko. Jarmark bude provázet šermířské vystoupení skupiny Glabius. Na závěr slavnostního zahájení sezóny se na Velikonoční pondělí uskuteční Mše svatá (v 11 hodin).

V sobotu a v neděli zpestří program Královský průvod, který projde obcí Křivoklát od rybníčku v Amalíně az na hrad, kde se uskuteční velkolepé představení v audienční síni v Královském sále, při němž Václav svolí, aby v rolích purkrabí prováděli současní kasteláni hradu Karlštejn, Točník, Krakovec a Křivoklát (26. a 27. března od 13 hodin).

Sezóna vyvrcholí výstavou Václavova bible, věnovanou vynikajícímu výtvarnému dílu, které na mnoha iluminacích vykresluje život královského dvora a společnosti přelomu 14. a 15. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám