Hlavní obsah

Královská družina oslavila 10. výročí akce Orlickým cyklo & in-line královstvím

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka společně s regionem Orlicko-Třebovsko prostřednictvím Královské družiny Lanškrounského panství odstartovaly v sobotu 24. června v loděnici Klubu českých turistů Cakle již 10. ročník pěší, cyklo a in-line akce údolím Tiché Orlice se středověkým podáním.

Foto: Lukáš Prokeš

Král, princezna a šašek představili v sportovně kulturním podání toto své království.

Článek

Již podesáté přiblížila Královská družina vládu lanšperské vrchnosti na hradě tyčícím se vysoko nad tokem řeky Tiché Orlice a středověkou atmosféru jejich turnajů.

Připomínkou starých časů byly dvě soutěžní cyklistické orientační disciplíny, obtížnější Rytířské klání a jednodušší Pážecí hrátky, které spíše připomínaly hezký výlet.

Na soutěž v Rytířském klání nastoupilo sedm dvoučlenných týmů, kde bylo úkolem projet co nejvíce kontrol v časovém limitu 6 hodin na základě předané čisté mapy se seznamem polohy jejich umístění. Získané body pak vynesly 1. místo týmu Renova Race Team z Libchav.

Pět cyklistů zvolilo nesoutěžní Kavalírskou jízdu, která byla spíše ve výletovém podání odvislým jen na délce trati. Čtyři cykloturisté si vybrali trasu 30 km a jeden se odvážil v teplém odpoledni ujet 90 km.

Z dalších deseti pěších turistů s vycházkou na zříceninu hradu Lanšperka čtyři zvolili trasu 20 km a šest se vydalo na kratší pouť 12 km.

Každoročně nejoblíbenější pohádkový výlet absolvovalo 26 dětí v doprovodu rodičů i čtyřnohých rodinných příslušníků. Trasa vedla po Cakli naučnou stezkou okolím Tiché Orlice. Zároveň bylo nutné plnit úkoly dané pohádkou O kradeném lnu.

Provádění určených prací bylo připomínkou, jak vlastně takový hotový lněný výrobek vzniká. Na prvním stanovišti se musel len naskládat na vozík, na dalším bylo třeba ušít košili a na posledním ji složit do úhledného balíčku.

I když se k oslavám připojilo také sluníčko, které se rozpálilo tak, že hřálo jako kamínka, všichni toto předvedené teplo nastávajícího letního období úspěšně zvládli. Odměnou bylo příjemné prostředí stínu u řeky Tiché Orlice v cíli vodáckého tábořiště v Cakli doplněné chladivým občerstvením.

Závěrečným vyvrcholením bylo vyhodnocení vítězů v zastoupení členů Královské družiny - krále, královny, princezny a šaška, s přáním shledání po prázdninách na další tentokrát výjimečné akci, a to 7. října na oslavách padesátin babičky lanšperského bájného skřítka - paní "Stromouchové".

Reklama

Výběr článků

Načítám