Hlavní obsah

Královna české dechovky Zorka Kohoutová slaví pětaosmdesáté narozeniny

Novinky, Robert Rohál

Pětaosmdesáté narozeniny slaví v sobotu 16. dubna Zorka Kohoutová, k jejímž velkým hitům patří písničky jako Tvé vlasy kvetou, maminko nebo Mládí nevybouřené. Vystupovala s Orchestrem Karla Valdaufa, později s kapelou Kutilka. Úspěchů se dočkala také v Německu a USA.

Foto: Jan Valdauf

Oblíbená zpěvačka Zorka Kohoutová slaví 85. narozeniny.

Článek

Byly doby, kdy byla snad každý týden na televizní obrazovce. Jen pamětníci si dnes vzpomenou na pořad Sejdeme se na Vlachovce, v němž patřila s Josefem Zímou k největším hvězdám. Ten pořad už dávno v televizi neběží, a když, tak možná jen reprízovaně. Díky tomu vzniká dojem, že Zorka Kohoutová už nezpívá a veřejně nevystupuje, ale opak je pravdou. Zpěvačka léta vystupuje ať už sama, nebo s Yvettou Simonovou s programem Od Valdaufa po Vlacha.

Zorka Kohoutová se narodila 16. dubna 1931 v jedné z nejkrásnějších částí staré Prahy, v Celetné ulici. „Pamatuji se, že v té době tam ještě jezdila tramvaj číslo 1,” vzpomíná zpěvačka. „Jako dítě jsem měla ráda zpět a tanec. Vedle domu, kde jsem bydlela, byla prodejna tištěných písniček z filmů, a mně nechyběla ani jedna, hlavně s Oldřichem Novým, kterého jsem velice obdivovala.”

Veřejně začala vystupovat v roce 1952, kdy ji herečka Nataša Gollová požádala, aby ji zastupovala v zájezdovém představení, protože tehdy točila s Janem Werichem filmy Císařův pekař a Pekařův císař.

„Bylo to pro mne zábavné a hlavně poučné, hlavně jsem se na jevišti a před lidmi otrkala. Poté jsem v roce 1954 dostala angažmá v Orchestru Karla Valdaufa jako konferenciérka. Valdauf si záhy všiml, že taky slušně zpívám - i když to byly taneční písničky vesměs z repertoáru Orchestru Karla Vlacha. K lidovce jsem tehdy ještě díky svému mládí neměla takový vztah. A byl to právě Karel Valdauf, který ve mně vztah k lidovce a dechovce probudil. Začal pro mě skládat, šít - jak se říká - písničky na míru. Měla jsem úspěch a tak to celé začalo. Karel se do mě zamiloval a my se vzali,” vzpomíná Zorka Kohoutová, která ještě před kariérou zpěvačky zkusila krátce profesi modelky. Vedle toho ráda a dobře tancovala, o čem svědčí třetí místo v republikové soutěži.

Z manželství s Karlem Valdaufem (1958 - 1970) vzešli dva synové - Jan (1958) a Dan (1966). Podruhé se Zorka Kohoutová provdala v roce 1971 za zpěváka Jaroslava Vaňátka. Toto druhé manželství trvalo do roku 1983. „Potřetí se už ale rozhodně vdávat nemíním. Snad jsem už v tomto směru dostatečně zmoudřela,” řekla později pobaveně zpěvačka.

Více než třicet let ji doprovázela kapela Kutilka, se kterou Zorka Kohoutová nevystupovala jen v tuzemsku. Léta jezdila do Německa, kde slavila úspěchy i v tamních rozhlasových dechovkových hitparádách - několikrát se tam umístila jako číslo jedna. 

Úspěch slavila i v USA, kde během let absolvovala celou řadu vystoupení, a to nejen pro krajany. Není ani žádným tajemstvím, že tehdy zaujala manažera samotné Barbry Streisand, zatímco Frank Sinatra ocenil její znělý alt.

„V USA byla máti asi pětkrát. Poprvé v roce 1981, naposled, tuším, v roce 1995. Vzpomínám na jednu story, která se odehrála na lodi plující po Mississippi v New Orleansu. Černošská kapela tenkrát hrála také naši Škodu lásky, a i když se snažila, zahrála ji špatně rytmicky. Máti samozřejmě nedalo, a tak milým černochům rytmus a doprovod vysvětlila a zazpívala. Ti se to hned naučili, načež pak máti učila návštěvníky lodi klasickou českou polku... Měla s tím velký úspěch a vyhrála za ten večer soutěž o nejpopulárnější osobnost,” vzpomíná zpěvaččin syn Jan Valdauf.

Reklama

Výběr článků

Načítám