Hlavní obsah

Královéhradecká Hirošima oslaví dvanáct let své existence

Novinky, Martin Mikysa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. února oslaví královéhradecká kapela Hirošima dvanáct let od svého založení.

Foto: Martin Mikysa

Oslava výročí se uskuteční 1. února 2014.

Článek

Stane se tak v Music baru Striga, který je znovu otevřen od listopadu loňského roku. Klub je na stejném místě jako bývalé el-diablo (později la putika) v areálu bývalé Jitřenky v Hradci Králové.

Koncert začíná ve 20 hodin a jako další vystupující byli přizváni INHUMAN TORMENT z Měziměstí a RAIN SHADOW z Mladé Boleslavi. 

Skupina vznikla v Hradci Králové v únoru 2002 ve složení Dočkin - basa, Pedro - kytara, Pavka - zpěv a Martin bicí. V listopadu přišel druhý zpěvák Bučis. Právě jeho zásluhou se tvorba přiblížila víc ke crustu a grindu.

Krátce po Bučisovi přichází druhý baskytarista Pepo. V únoru 2003 odchází Dočkin. Po jeho odchodu obsadil místo druhého kytaristy Bohouš. V této sestavě skupina působila až do června 2005, kdy odchází baskytarista Pepo. Ke konci roku 2006 odchází i druhý zpěvák Bučis.

Na začátku roku 2006 si skupina nahrála a na vlastní náklady vydala první demo. Celá nahrávka vznikala pouze na technickém vybavení, jímž kapela disponuje, tudíž se nejedná o studiovou nahrávku, ale o stoprocentní D.I.Y.  V roce 2007 skupina slaví pět let činnosti a i comeback Pepy (basa) a Bučise (zpěv). Následuje vydáni proma v roce 2008 a následně i FULL CD, které si kapela vydala v roce 2010 - stejně tak jako demo - na vlastní náklady.

Začátkem roku 2010 opět odchází Bučis a na jeho místo nastupuje dlouholetý kamarád Pavel Bauer alias Baui. Bohužel krátce po jeho příchodu z rodinných důvodů opouští skupinu zakládající člen a kytarista Pedro. Začátkem roku 2011 opouští skupinu zpěvák a zakládající člen Pavka. 

Od roku 2011 hraje Hirošima ve složení: Bohouš - kytara, Pepo - basa, Baui - zpěv, Martin - bicí. Na sklonku roku 2010 skupina vydala vzpomínkové DVD, které pod názvem "the atomic core" přibížuje fanouškům koncertní tvorbu na dochovaných video materiálech z různých míst z let 2004-2010.

Koncem roku 2010 došlo k odchodu zakládajícího člena a zpěváka Pavky - od té doby kapela funguje ve čtyřech: Bauvi - zpěv, Pepo - basa, Bohouš - kytara a Martin - bicí. V roce 2012 se Pavka do kapely vrací - nějakou dobu se pokračuje v pěti. V dubnu kapela nahrála aktuální šestiskladbové DIY demo, které je ke slyšení na bandzone.cz/hirosima. V září 2013 se k odchodu rozhodl druhý zpěvák Bauvi, takže nyní kapela vystupuje opět ve čtyřech:  Pavka - zpěv, Bohouš - kytary, Pepo - basa a Martin - bicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám