Hlavní obsah

Krajští zastupitelé podpořili projekt Otevřené chrámy 2017 dotací 1,2 milionu korun

Novinky, Pavel Siuda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Otevřené chrámy 2017, jehož spuštění připravuje ostravsko-opavské biskupství na 1. května, umožní navštívit vybrané kostely i v čase mimo pravidelné bohoslužby. Zpřístupnění téměř třiceti kulturních památek podpořili zastupitelé Moravskoslezského kraje dotací ve výši 1,2 milionu korun.

Foto: Pavel Siuda

Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého leží v turisticky atraktivním Štramberku. Foto: Pavel Siuda

Článek

Peníze využije biskupství především na financování průvodců v kostelích a propagaci projektu. Další provozní náklady budou biskupství a jednotlivé farnosti financovat ze svého rozpočtu.

„Chrámy a kostely jsme do projektu vybírali tak, aby v největších městech kraje byl celoročně šest dnů v týdnu otevřen alespoň jeden kostel. V letní sezóně a o víkendech budou otevřeny nejvýznamnější poutní chrámy a historicky pozoruhodné a turisticky atraktivní kostely,“ vysvětlil projektový manažer ostravsko-opavského biskupství Miroslav Přikryl. Projekt počítá s tím, že během celého roku budou šest dní v týdnu otevřeny pro návštěvníky, turisty a zájemce o prohlídku vybrané kostely v Ostravě, Opavě, Karviné, Havířově a Frýdku-Místku. V turistické sezóně se pak k těmto kostelům přidají od května do října nejvýznamnější turisticky atraktivní kostely a poutní místa.

"Šest dní v týdnu budou otevřeny například bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku a poutní chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně u Krnova," dodal Přikryl. Mezi turisticky atraktivní kostely zařadilo biskupství kostely na místech s velkou koncentrací návštěvníků. "Jedná se například o Štramberk a Hukvaldy, ale také o dřevěné kostely a kostely se zpřístupněnou kostelní věží, např. kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kostel sv. Martina v Krnově, kostel sv. Hedviky v Opavě a kostely s unikátními restaurovanými středověkými malbami, jako jsou kostel sv. Benedikta v Krnově Kostelci a kostel sv. Michaela v Hrozové,“ vyjmenoval chrámy Miroslav Přikryl s tím, že všechny vybrané kostely budou návštěvníkům otevřeny bezplatně, tedy bez vstupného.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo vidí v projektu Otevřené chrámy 2017 možnost změny negativního image kraje, který bývá označován jako kraj s nejmenším počtem zpřístupněných památek v České republice. "Naším cílem je, aby kultura, a nejde jenom o památky, ale také o koncerty, výstavy, festivaly či divadelní představení v našem regionu, byla lidem dostupnější. Jedním z nástrojů pro zlepšení této situace je navyšování krajských dotací do kultury a památkové péče," uvedl náměstek Curylo.

Pro tento rok se vedení kraje podařilo meziročně navýšit tyto dotace ze 48 na 66 milionů korun. "Pro další léta se uvažuje o pravidelném navyšování této podpory minimálně o 10 procent pro každý rok. Pokud tady chceme špičkové umělce a umění, zvýšit turistický ruch, bez peněz se to neobejde,“ vysvětlil Curylo.

Podrobnosti o otevřených chrámech a otevírací době zájemci najdou v průběhu dubna 2017 na adrese: www.doo.cz/otevrenechramy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám