Hlavní obsah

Krajská soutěžní přehlídka dětských divadel Ostravská Lokálka zná své vítěze

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Divadle loutek Ostrava se v termínu od 12. do 13. dubna konala krajská přehlídka dětského divadla Ostravská Lokálka. Zúčastnilo se devět souborů. Přehlídku uspořádal spolek Theatr Ludem. Na národní přehlídku Dětská scéna 2019 ve Svitavách postoupili děti ze souboru Jitřenka z Opavy.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská Lokálka. Krajská soutěžní přehlídka dětského divadla.

Článek

Přehlídka Ostravská Lokálka v Divadle loutek Ostrava byla zahájena pátek ve 14 hodin na hlavní scéně, kde se setkalo devět dětských divadelních souborů z Ostravy, Třince, Opavy a okolí, z Frýdku-Místku a z Českého Těšína.

V průběhu přehlídky zorganizoval spolek Theatr Ludem pod vedením Hany Volkmerové setkání vedoucích souborů s lektorským sborem, který besedoval po každém představení i s dětmi. Před každým představením proběhlo Ladění s Jindrou (Jindřichem Andrýskem.) Ten děti rozpohyboval a rozmluvil.

Kromě soutěžních inscenací přehlídka nabídla v sobotu před vyhodnocením odborné poroty inspirativní představení spolku Theatr Ludem s názvem Bártův velký případ. Hráli Jitka Kvasnicová a Jindřich Andrýsek.

Nabídka 3. ročníku přehlídky Ostravská Lokálka:

Soubor Děcouři se představil s inscenací Dáte si?, soubor ze ZUŠ Třanovského je z Třince, Soubor Zdividla s inscenací Pojďte paní, budeme se hrát, je ze ZUŠ E. Runda a působí ve Slezské Ostravě, soubor Beze SM připravil inscenaci Naděje, je ze ZUŠ Frýdlant nad Ostravicí, soubor ZUŠ V. Petrželky z Ostravy-Hrabůvky připravil inscenaci Sněhurka a šest trpaslíků,

Soubor Papíráci z Třince připravil inscenaci Jonatáne?, polský soubor Bum Trach se prezentoval s inscenací O biednym wilku i przebieglym Niebieskim Kapturku - O nebohém vlkovi a vychytralé Modré Karkulce, Třikrát zpátky do pohádky připravil inscenaci pro porotu a diváky soubor Štěkátko ze Střediska voného času z Opavy, soubor ZUŠ Bedřicha Smetany z Karviné Divoši připravil inscenaci Až vyrostu, v závěru přehlídky se prezentoval opavský soubor Jitřenka inscenací Příběh jednoho trička.

Výsledky:

Cena poroty: soubor Papíráci s inscenací Jonatáne?, soubor Beze SM s inscenací  Naděje.

Doporučení účasti k postupu na národní přehlídku: soubor Štěkátko za inscenaci Třikrát zpátky do pohádky, soubor Bum Trach s inscenací O biednym wilku i przebieglym Niebieskim Kapturku.

Vítězem přehlídky a reprezentantem na Národní přehlíce dětského divadla Dětská scéna 2019 ve Svitavách byl vyhlášen: soubor Jitřenka s inscenací Příběh jednoho trička. Vedoucí souboru a autorka textu Petra Bublíková pracuje se souborem ve Středisku volného času Opava.

„Na národní přehlídku dětského divadla Dětská scéna 2019 ve Svitavách, která se uskuteční od 7. do 13. června, se přímo může probojovat jeden účastník z krajské přehlídky. Porota ale může doporučit další inscenace k postupu. Přehlídka se zdařila. Děti zde prožily dva krásné dny plné přátelství, poznání nových kamarádů, nových podnětů k další umělecké činnosti, dobré jídlo a skvělou zábavu. Bylo to skvělé, jsme spokojeni,” zhodnotil akci jeden z organizátorů přehlídky a člen spolku Theatr Ludem Jindřich Andrýsek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám