Hlavní obsah

Krajská galerie připravuje ve Zlíně letošní největší přehlídku

Novinky, Michaela Mitáčková

Už v příštím týdnu se otevře další ročník Zlínského salonu mladých. Krajská galerie výtvarného umění vernisáž naplánovala na úterý 19. května v 17 hodin v kavárně v budově 15 továrního areálu. Letošní největší přehlídka představí české a slovenské autory do 30 let.

Foto: archív KGVU ve Zlíně

Vizuál letošního ročníku přehlídky.

Článek

Díla budou k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU a také v prostorách zámku ve Zlíně.

„Jedná se o sedmý ročník. Přehlídka se koná vždy jednou za tři roky, což je doba, která umožňuje sledovat posun aktuálních tendencí v umění nastupující generace a zároveň poskytuje prostor ke sledování nových uměleckých osobností,“ řekla kurátorka přehlídky Lucie Šmardová.

Letos se do výběru dostalo 20 umělců za Českou republiku a 10 umělců ze Slovenska.

Nejviditelnější změnou sedmého ročníku se tak stává snížení počtu vystavujících s cílem poskytnout jim více prostoru a vytvořit co nejlepší podmínky pro prezentaci. Představení menšího počtu umělců by mělo přinést konfrontaci těch nejlepších.

Jmenovitě jsou to tito umělci: Matěj Al-Ali, Karolína Mikesková, David Krňanský, Anne-Claire Barriga, Dominik Gajarský, Alžběta Bačíková, Roman Štětina, Pavel Sterec, Tomáš Moravec, Jan Brož, Petr Šprincl, Lucie Rosenfeldová, Vojtěch Fröhlich, Matouš Lipus, Tereza Fišerová, Patrik Kriššák, Barbora Zentková a Julia Grybos, Jiří Topínka, Petr Krátký a Lucia Sceránková. Slovenskou republiku prezentují Jonáš Gruska, Zuzana Žabková, Peter Sit, András Cséfalvay, Lucia Papčová, Dominik Hlinka, Milan Vagač, Adam Šakový, Lucie Mičíková a Erik Sikora.

Jury, jako vždy v obměněném složení odborníků z akademické, galerijní a publicistické sféry, tentokrát doplnil Juraj Gábor, vítěz Ceny Igora Kalného z minulého ročníku. Jeho „hlas“ plní funkci zpětné vazby vystavujícího a navíc laureáta organizátorům.

Tato trienálně pořádaná výstava současného umění volně navazuje na významné kulturní aktivity, kterými ožíval baťovský Zlín ve 30. a 40. letech minulého století. První obnovený Zlínský salon mladých se konal v roce 1997, od roku 2005 se věnuje také prezentaci tvorby stejně mladých autorů ze Slovenska.

Ceny, které jsou na salonu již tradičně udělovány, nesou pojmenování podle dvou výrazných mladých autorů české a slovenské scény. Václav Chad (1923 – 1945) udivoval svým talentem již na zlínské Škole umění své vrstevníky i pedagogy. Igor Kalný (1957 – 1987) byl jedním z nejvýraznějších představitelů slovenské neoficiální scény v 80. letech 20. století.

Výstava potrvá do 20. září. Otevřena bude denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám