Hlavní obsah

Krajany z třiceti zemí dojal dokument Síla lidskosti o záchraně dětí sirem Wintonem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Dobrušky se už po pětadvacáté sjeli čeští krajané z celého světa, aby se zde učili jazyk svých rodičů a prarodičů a seznamovali se historií i současnosti Česka. Letos se kurzu účastní sedmdesát lidí ze třiceti zemí, kteří se 5. srpna seznámili s činem sira Nicholase Wintona.

Foto: Dana Ehlová

Vedoucí krajnského Vladimíra Koreňová (vlevo), dramaturg Zdeněk Tulis a prof. Milena Petrová v dobrušském kině.

Článek

Součástí programu letošního ročníku kurzu bylo promítání dokumentu Síla lidskosti, který v roce 2002 natočil režisér Matej Mináč a je rekonstrukcí příběhu záchrany 669 československých - nejenom židovských – dětí před začátkem války. Ve středu 5. srpna ho do Dobrušky přivezl dramaturg Zdeněk Tulis.    

Mgr. Vladimíra Koreňová, vedoucí kurzu, prozradila, proč vybrali právě toto téma: „Úkolem kurzu není pouze výuka českého jazyka, ale také poznávání historie i současnosti naší země. Každý ročník má téma, jemuž se věnujeme, a každý rok také někomu pomáháme. Například minulý rok jsme se hodně bavili o Lidicích, letos měla moje kolegyně prof. Milena Petrová úžasný nápad propojit kurz se sirem Nicolasem Wintonem, který bohužel 1. července zemřel. Naše třídy ve Studijním středisku UK jsme si vyzdobily papírovými vláčky a také poprosili Dobrušku, aby nám pomohla sbírat plastová víčka pro nemocnou holčičku z Chrudimi.”

Během promítání dokumentu by bylo slyšet špendlík na zem spadnout a po jeho skončení zazněl z hlediště potlesk. Pak se přítomní od Zdeňka Tulise dozvěděli, že Matej Mináč se wintonovské tématice věnuje už mnoho let.

Film prošel celým světem a je jediným z naší kinematografie, který má Oscara (cenu International Emmy Award) v oblasti dokumentárních filmů. Nejprestižnější ocenění také získal na většině mezinárodních filmových festivalů.

„Nicholas Winton o svém činu padesát let mlčel, nikomu neřekl ani slovo a vše se dostalo na světlo boží prakticky náhodou. Díky Mináčovým filmům pak byl tento příběh objeven a rozšířen do povědomí celé naší republiky a možná i Evropy,” poznamenal dramaturg a hlavního hrdinu večera charakterizoval takto: „Samotný Nicky Winton byl velice úsměvný a zábavný pán, velmi společenský do posledních dnů svého života. Dovedl velmi vtipně reagovat na jakoukoliv situaci, nechyběl mu vtip, nadhled a moudrost.”

Při přípravě na natáčení prohledal Matej Mináč důkladně sedmnáct světových archivů. Nejtěžší prý bylo dostat se do amerického válečného archivu ve Washingtonu, kde na práci dostal jenom osm dní. Pečlivě si vybíral i lidi, kteří účinkovali ve filmu: „Ne každý chce na filmovém plátně vzpomínat na nejhorší okamžiky svého života. Ne každý dobře mluví, ne každý dobře vypadá a málokdo chce mluvit o těchto záležitostech,” konstatoval Tulis.

Své vzpomínky na zachránce, který zemřel letos 1. července ve věku 106 let, zakončil větou: „Měl jsem ho rád a myslím si, že je to člověk, který bude mít nad sebou tu nejlehčí zem.”

Mgr. Vladimíra Koreňová na závěr potvrdila, že myšlenka prezidenta Václava Havla, vyjádřená v dokumentu slovy: „Ten příběh má takovou radiaci. Vyzařuje inspiraci a ukazuje, že lze na této zemi též konat dobro.” Platí obecně, když před odchodem ze sálu řekla: „Film Síla lidskosti jsme zvolili, abychom podpořili chuť pomáhat, protože i malý čin může být činem velkým.”

A jak vnímala dokument např. Sofía Orhazábal z Chile? „Chtěla bych moc poděkovat za umožnění zhlédnutí toho krásného a emotivního dokumentu. Pan Nicholas Winton se nedotkl pouze srdcí těchto dětí, ale také našich. Jeho gesto plné lásky a nesobeckosti nám ukazuje, že i v těžkých dobách našeho života světlo a naděje vždy zvítězí.”

Reklama

Výběr článků

Načítám