Hlavní obsah

Kraj chce po berounské nemocnici 40 miliónů

Novinky, Redakce Novinky.cz

Středočeský kraj udělil berounské nemocnici pokutu 40 miliónů korun za nedodržení privatizační smlouvy.

Článek

Bývalé vedení kraje pod taktovkou ODS prodalo menší středočeské nemocnice soukromým provozovatelům a zavázalo je s hrozbou smluvní pokuty k tomu, aby po dobu 5 let zachovali všechny obory, s nimiž nemocnici převzali. To se podle nového vedení kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) nestalo.

„Kraj prodal nemocnici, jejíž hodnota je kolem 100 miliónů, jen za 20 miliónů a nízkou cenu obhajoval tím, že nemocnice musí zachovat veškerou péči, tedy i neziskové obory,“ uvedl Rath. Podle vedení hejtmanství nový provozovatel nemocnice, společnost Jessenia, porušil smlouvu, když zrušil lůžkové oddělení gynekologie, porodnictví, chirurgickou JIP a oddělení patologické anatomie.

„Za každý zrušený obor budeme žádat 10 miliónů, tedy 40 miliónů korun jako kompenzaci pro kladenskou nemocnici, která by péči nahradila,“ dodal Rath. Pokud by společnost nechtěla zaplatit nebo oddělení obnovit, pak by podle hejtmana následovala žaloba a soudní pře.

Vedení berounské nemocnice nařčení odmítá a pokutu platit nehodlá. „Celé je to nesmysl, protože o zrušení oddělení, a byla jen dvě – lůžková chirurgie a lůžková gynekologie – se rozhodlo na přelomu roku 2006 a 2007. Rozhodlo se tak ve výběrovém řízení ministerstva zdravotnictví v době, kdy jsme netušili, že budeme nemocnici provozovat,“ uvedla mluvčí berounské nemocnice Vlasta Dolejšová.

„Rozhodnutí je z 3. ledna 2007 a my jsme nemocnici převzali v červnu 2007,“ argumentovala Dolejšová s tím, že dalších zmiňovaných oddělení by se spor neměl týkat vůbec. „Porodnice byla v Berouně zrušena už několik let před tím, než se nemocnice prodala, a patologie tady stále existuje,“ vysvětlila Dolejšová.

Podle hejtmana ale kraj vyšel s pokutou až zhruba po dvou letech od zrušení oddělení právě proto, že hledal důkazy, kdo za zrušením stojí. „Pojišťovny tyto obory zrušit nechtěly, byl to jednostranný akt majitele nemocnice, na to máme jasné důkazy,“ tvrdí hejtman. Obě strany zastoupené právníky spolu budou na počátku září jednat o dalších krocích.

Reklama

Výběr článků

Načítám