Hlavní obsah

Kozí farma uprostřed vinic v Provence Verte

Novinky, Jiří Cysař

V Provence Verte, kde nalezneme množství vinic, se také chovají kozy, a to na kozí farmě Rocbaron. Nalézá se nedaleko městečka Brignoles na jihu Francie V areálu o rozloze asi 200 hektarů se prohání po skalnatých pastvinách na 90 koz.

Foto: Jiří Cysař

Kozel

Článek

Příroda Provence Verte poskytuje množství potravy pro zdejší kozy, a tak může vznikat vynikající francouzský sýr z kozího mléka. Tato farma byla jednou ze zastávek na cestě po zdejším kraji a doplnila naše znalosti produktů zde pěstovaných a vyráběných.

Farma začala fungovat v roce 2005 a je opravdu velmi rozsáhlá a kromě koz jsou na ní i koně, osel a také velké množství drůbeže. Rozkládá se v hornatém kraji, zvířata se na farmě prohánějí po skálách i pastvinách.

Návštěvníky uvítají Geneviève François a Daniel Georges. Genevieve je dcerou hajného v Doubs a bývalá majitelka restaurace ve Varu, miluje přírodu a zvířata. Daniel  se dostal k řemeslu na farmě Ardèche a  pokračoval ve výrobě sýrů v místě Rocbaron. Rodolphe Bardet, syn Genevieve objíždí restaurace na Azurovém pobřeží, aby nabízel výrobky.

Po prohlídce nás čekala prohlídka obchodu s malou ochutnávkou sýrů z kozího mléka. Nabídka je široká a v kombinaci s červeným vínem je vynikající. Nejvíce nás zaujal sýr s popelem, popel z kvalitního dřeva má svou specifickou chuť. Zdejší farma nabízí spoustu dalších produktů k prodeji a to jak stále v nabídce tak i sezonní jako je vepřové maso v říjnu či kůzlata v květnu. Opravdu zde na nás dýchla pravá vesnická atmosfera a odjížděli jsme nejen se sýry, ale také se spoustou neopakovatelných zážitků.

Reklama

Výběr článků

Načítám