Hlavní obsah

Kováři na hradě aneb Kovářské sonáty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu a v neděli 12. a 13.srpna 2017 mohli návštěvníci Slezskoostravského hradu v Ostravě zažít spojení čtyř elementů života - železa, ohně, vzduchu a vody. Dát tyto živly dohromady zvládli zkušení kováři, kteří je svým uměním svázali a vytvořili umělecká díla na téma Kolem dokola.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.8.2017 Kovářské sonáty na Slezskoostravském hradě.

Článek

Kováři Moravskoslezského kraje je nezisková organizace, která pod vedením Zbyňka Pechála,  Pavly Pechálové a dalších spolupracovníků zorganizovala v sobotu a v neděli 12.a 13. srpna 2017 již 4. ročník této akce.

První dva ročníky se konaly na hradě v Hradci nad Moravicí. Loňský a letošní již v hradních prostorách Slezskoostravského hradu v Ostravě. Zde se v sobotu od 9.00 do 22.00 hodin prezentovala téměř padesátka uměleckých kovářů z celé České republiky a také ze zahraničí.

"Oslovili jsme ty nejlepší kováře. Ti dnes v sobotu 12. srpna a zítra v neděli 13. srpna budou prezentovat své umění. Mají na tomto místě připraveny čtyři pracoviště, kde budou z kusu železa tři hodiny tvořit výrobek na letošní téma "Kolem dokola". Téma je spjato s koloběhem života, lidského počínání, střídání ročních období a podobně," informoval Zbyněk Pechál, hlavní duše akce.

Návštěvníci, při prezentaci kovářů, podkovářů, uměleckých kovářů a nositelů tradic černého řemesla, zhlédli jak  se v duši, mysli a svalech, za zvuků a tónů sršení plamenů ohně, syčení vzduchu, který byl hnán výduchy do plamenů ohně dosahujícího až 1200 stupňů a syčení vody při chlazení nástrojů, mění kus železa na umělecké dílo.

"Tato práce kovářů ma hlavní a jediný smysl. Ukázat lidem, kteří se přijdou na hrad ve dvou dnech podívat,  výsledek kovářské práce. Nikdo si nedělá reklamu pro sebe. Cílem akce je ukázat přítomným lidem tu náročnou, leč krásnou, kreativní práci.

Umělecký kovář je ta nejvyšší šarže, protože on musí umět a rozumět historii umění a architektury, musí ovládat technologii zpracování železa a kovů, mít prostorové vidění, aby mohl v závěru předat vlastně sochařské dílo," dodal Zbyněk Pechál.

Po celou dobu akce v sobotu od 9.00 do 22.00 hodin byl připraven také doprovodný program. Kromě kování mistrů kovářů bylo k vidění noční konání, výstava kovaných výrobků, atraktivní program pro děti a zásoba jídla a pití.

Kováři na hradě pokračují i v neděli 13. srpna 2017 od 9.00 do 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám