Hlavní obsah

Kouzelné flétny zazněly v zámku v Jaroměřicích úžasnými tóny

Novinky, Zbyněk Hobza

V úterý 12. června od 19.30 hodin se Sálem předků v zámku v Jaroměřicích rozlétly tóny fléten vykouzlené čtveřicí sličných dívek. Zážitek byl ještě umocněn bouřkou a deštěm venku za zdmi sálu, v němž diváci v suchu a teple sledovali úžasné hudební kousky.

Foto: Zbyněk Hobza

Barbara Maria Willi - dramaturgině

Článek

Čtyři hráčky na dechové nástroje - Jin-Ju Baek, Elisabeth Champollion, Julia Fritz a Luise Manske z Boreas Quartett Brém - předváděly své hudební umění. Hrají na zobcové flétny, na flétny basové, altové a na moderní  flétny, které vytvořil německý současný flétnařský mistr Paetzold.

Flétny jsou složeny z dřevěné překližky a mají tak podivný tvar, že kdo není obeznámen s věcí, nehledal by v této věci hudební nástroj. Flétny mají hudebnice malé, střední a jedna flétna basová je tak vysoká, že hudebnice musí stát, aby ústy dosáhla na náústek, a musí se mohutně nadechovat, aby vyloudila tóny na takový dlouhý a mohutný nástroj.

V programu koncertu mj. zazněly skladby Williama Byrda, Fulvia Caldiniho, Henryho Purcela, Pieta Swertsiho, Eustacha du Caurroyho, Hanse Leo Hasslera, Arvo Pärtyho, Paula Leenhoutsyho a Johana Sebastiana Bacha.

Koncert zahájil starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup, sál byl naplněn do posledního místa a diváci si potleskem vymohli dva přídavky flétnových kouzelnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám