Hlavní obsah

Kostra slonice, bývalé hvězdy cirkusové manéže, už je na hradě Malenovice

Novinky, Dana Lipovská

Připravovaná zoologická expozice na hradě Malenovice je už téměř kompletní. K exponátům přibyla ještě kostra samice slona indického. Bude to jediná veřejnosti přístupná kostra slona v České republice.

Foto: Dana Lipovská
Článek

Kostra slonice Sumatry bude součástí zoologické expozice nazvané Zvířata na Zemi a člověk. V nové expozici návštěvníci uvidí na 150 exponátů, kromě trojrozměrných předmětů však také desítky fotografií a informační panely. Kostru slona v neděli na hrad přivezl preparátor Benjamin Hlivka, který ji dával dohromady dva měsíce.  

„Slonice měla osteoporózu, kosti byly hodně křehké. Kostra navíc ležela dlouho v depozitáři muzea, kosti jsme museli chemicky ošetřit, přebělit a poté spojit,“ popisuje preparátor.

Se slonicí Sumatrou se pojí téměř dojemný příběh. „Prakticky celý život strávila v různých cirkusech. Ve 20. letech minulého století byla dokonce hvězdou manéže cirkusu Kludských,“ s úsměvem říká zoolog Muzea jihovýchodní Moravy Dušan Trávníček, autor zoologické expozice.

„V roce 1958, kdy již nemohla vystupovat, se ocitla v ZOO Lešná a byla už ve značně zbědovaném stavu. Rok poté zahynula a těla se ujmul tehdejší muzejní preparátor," dodal.

Paradoxně však nikdy nenastala možnost kostru sestavit a celou vystavit. Kosti tehdy pracovníci muzea uložili do dvou beden a dali do depozitáře. Až letos ji budou moci obdivovat návštěvníci nové zoologické expozice na malenovickém hradě. Veřejnosti se otevře 18. května v 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám