Hlavní obsah

Kostel ve Stínavě je jedním z nejstarších na Moravě

Novinky, Leona Roháčková

Románský jednolodní kostel Povýšení sv. Kříže založený ve 13. století patří k nejstarším na Moravě a je stavbou s nejstarší historií na Prostějovsku. Svou dnešní podobu získal úpravami v 17. a 19. století.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Kostel z počátku 13. století nese prvky románského stylu a rané gotiky. Nejstarší částí je presbytář. Původní kostel byl časem rozšířen o loď. Protože byly problémy s klenbou, přibyly u kostela silné pilíře. Ani ty však nepomohly s prasklou klenbou, a tak byla odstraněna a nahrazena rovným stropem. Kněžiště bylo původně románské, zachováno je románské okno za hlavním oltářem. 

V kostele se dochovaly malby ze 14. století (sv. Kateřina a sv. Vojtěch), zajímavá je i historie jeho zvonů. Nejstarší a nejcennější zvon z roku 1490 se podařilo zachránit před rekvizicemi během první i druhé světové války. Druhý, jen o něco málo mladší zvon, však zkáze neušel. Po 1. světové válce byl proto z darů pořízen nový, který pro změnu zabavili nacisté. Nyní je na jeho místě malý zvon ze zrušené kaple sv. Floriána v Prostějově.

Stínavský kostel zasvěcený sv. Kříži kdysi býval i kostelem poutním. Hojně navštěvovaná bývala také nedaleká kaplička Na Zábraní, vystavěná nad studánkou. O vodě, která zde pramení, se věřilo, že má léčivé účinky. Voda ve studánce v zimě nezamrzá a v létě i za největšího sucha nevysychá. Traduje se, že místo bylo jednou ze zastávek Cyrila a Metoděje na jejich misijní cestě.

Úpravy kostela proběhly i v letech 1847 a 1907. U kostela býval hřbitov, který se roku 1874 přemístil za obec. Dodnes se z něj zachovalo několik připomínek. Kostel je zařazen mezi kulturní památky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám