Hlavní obsah

Kopřivnická expozice připomíná kariéru Emila Zátopka

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavítejte do města, které dalo světu nejen skvělá nákladní auta, ale také skvělé sportovce. Navštivte rodiště Emila Zátopka a expozici věnovanou této poválečné hvězdě běžeckých tratí.

Foto: Dušan Jurek

Expozice věnována Emilu Zátopkovi

Článek

Až se budete toulat Lašskou bránou, nezapomeňte zamířit k budově Technického muzea Tatra, najdete tady mimo technických exponátů také expozici zasvěcenou běžci vytrvaleckých tratí a poválečné sportovní hvězdě kopřivnickému rodákovi - Emilu Zátopkovi.

Sportovní svět Emila Zátopka je připomenut expozicí, vytvářející pomyslný běžecký ovál atletického stadionu, v jehož středu jsou umístění na olympijských hrách. Atmosféru skvěle doplňuje filmový záznam z OH v Helsinkách, konaných v roce 1952, dokumentující jeho vítězný běh na trati 5000 m.

Zátopkova sportovní kariéra začala při jeho studiích na průmyslové škole ve Zlíně. Jak sám vzpomíná, nekompromisní vychovatel jej tenkrát přinutil k účasti na Jarním běhu Zlínem. A bylo z toho úžasné druhé místo. Talent mladého sportovce nezůstává nepovšimnut, zvláště když v následujícím ročníku už zvítězil. Jeho tréninku se ujal náš tehdejší přední vytrvalec dr. Haluza.

Na fotografiích expozice je zachycen start jeho kariéry, start nejdelšího maratónu sportovcova života. Po dvou letech začíná Zátopek s vlastním tréninkovým programem. A již v roce 1943 dobíhá na trati 5000 m v nejlepším čase českých sportovců, v čase pod 15 minut. Jeho první rekord je však na trase 2000 m a má hodnotu 5:33,4min.

Vystavené fotografie, ocenění a faktografické poznámky sledují jeho další sportovní růst. Start v Budapešti je spojen poprvé s tratí 10 000 m a vytváří československý rekord, v tomtéž roce se také stává prvním československým běžcem, který tuto trať zdolá pod 30 minut.

A přichází poválečné olympijské hry. Na XIV. OH v Londýně získává pro Československo zlatou medaili v běhu na trati 10 000 m. Medaili za druhé místo získává v běhu na trati 5000 m. V tomto roce však neslaví jen úspěchy na sportovním poli. Jeho celoživotní partnerkou se stává naše oštěpařka Dana Ingrová.

Pojďme dál pomyslnou tratí životního maratónu Emila Zátopka. Přichází vrchol jeho kariéry OH v Helsinkách. Ty jsou triumfem jeho sportovní kariéry. Na běžeckých tratích dokázal dosud nepřekonaný úspěch. Vítězství na tratích 5000 m, 10000 m a na maratónské trati. Všechna tři vítězství jsou zároveň spojena s novými olympijskými rekordy. Čtvrtou zlatou medaili pak přiváží jeho žena, oštěpařka Dana Zátopková.

Jeho start na posledních olympijských hrách v Melbourne je již spojen se zdravotními problémy, které jej začaly pronásledovat, především krátká rekonvalescence po operaci kýly. Na maratónské trati dobíhá na šestém místě, ale přesto zůstává v paměti sportovního světa šampiónem.

Důkazem, že sportovní svět na něj nezapomněl, je Cena Pierra de Coubertina udělovaná Mezinárodním výborem pro fair play při UNESCO. Zátopek ji získává v roce 1975 jako první sportovec v dějinách Československa.

A jsme na konci běžecké trati, v ukázkách tisku můžeme číst o ohlasu Zátopkových úspěchů ve světě, svědčí o tom také exponáty dokumentující dobré jméno tohoto českého sportovce ve světě, ať to byla Asie nebo jihoamerický kontinent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám