Hlavní obsah

Kopie světového unikátu jsou k vidění v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje připravila výstavu, která nás přenese do jiné doby a jiné země.

Foto: Jan Kaše

Mozaiky z Ravenny

Článek

V budově Studijní a vědecké knihovny v Plzni byla v pondělí 22. června slavnostně zahájena výstava s názvem Mozaiky z Ravenny.

„Ravenna, přístavní a historicky velice důležité město na severu Itálie, je známá především díky mozaikám, které se staly jednou z nejdůležitějších uměleckých technologií byzantské kultury, jejíž architektura a výtvarná umění tak hluboce ovlivňovala až do italské renesance středověké umění latinského Západu, zároveň však i celou kulturu světa Islámu. Tyto cenné památky jsou zařazeny i organizací UNESCO na Seznam světového kulturního dědictví,“ dočteme se v pozvánce na výstavu.

V knihovně samozřejmě nejsou k vidění originály, ale velice zdařilé a zajímavé kopie, složené z nekonečného množství kostiček různobarevného skla. Můžeme tak obdivovat precizní práci umělců, a to jak původních, kteří kdysi dávno vytvořili originály, tak i těch současných, kteří s maximální trpělivostí vytvořili vystavené kopie.

Tato sbírka, jak se pouze v italštině nebo angličtině na výstavě dočteme, vznikla z iniciativy prof. Giuseppe Boviniho počátkem padesátých let minulého století, a to za účelem seznámení světové veřejnosti s Ravennou a jejími mozaikami nevyčíslitelné hodnoty. Byla vytvořena s maximální pečlivostí a příslušnými metodami tak, aby kopie byly věrným obrazem originálů.

Výstava, která sice není rozsáhlá, ale o to více nám nabízí půvab a krásu jednotlivých výtvorů, potrvá až do 3. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám