Hlavní obsah

Kopazim aneb Výstava k šedesátinám plzeňského malíře

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni byla zahájena výstava malíře, restaurátora a pedagoga, který se podílel na založení umělecké školy.

Foto: Jan Kaše

Zleva: Jaroslav Šindelář (akademický malíř a sochař, který měl při vernisáži úvodní slovo), Ľubica Toušová z galerie Visio Art a Jiří Rataj

Článek

Ve čtvrtek 2. března byla v plzeňské galerii Visio Art zahájena výstava, která je pořádána u příležitosti šedesátých narozenin malíře Jiřího Rataje. Umělec si v této souvislosti trochu pohrál s názvem výstavy – Kopazim (tedy kopa zim = šedesát zim).

Jak sám přiznává, malba je až na třetím místě. Na prvním je restaurátorství, které vystudoval, a následuje pedagogická činnost. V roce 1995 se podílel na založení Soukromé střední umělecko-průmyslové školy Zámeček, kde vyučuje.

„Vlastní volnou tvorbu představil poprvé v Plzni v roce 1990. Jeho malba je poznamenána precizní technologickou a technickou průpravou restaurátora,“ dočteme se na výstavě.

Inspiraci hledá a nachází na různých místech. I když na počátku má představu, jak by měl obraz vypadat, konečná podoba se může výrazně lišit. Na každém díle pracuje delší dobu. Neukvapuje se a nespěchá. A stejně by se měl zachovat i divák, pokud si chce užít skvělou atmosféru jeho výtvorů a poodhalit malířův vzkaz.

Jiří Rataj pečlivě vybírá a používá barvy. S citem restaurátora je dokáže skvěle kombinovat, pohrávat si s nimi, využít jejich předností. Z některých obrazů tak vyzařuje pohoda a klid, jiné jsou zase nabité veselostí a optimismem. Úžasným způsobem balancuje na hraně fantazie a reality, a to pravděpodobně s cílem představit nám své sny, pocity a myšlenky.

Výstava potrvá do 31. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám