Hlavní obsah

Konventem se neslo Kávu si osladím v podání Jana Budaře, galerii prozářilo Jedno světlo

Novinky, Jitka Sobotková

Mikulovská galerie Konvent hostí od pátku 3. května výstavu Jedno světlo. Jde o unikátní projekt, společnou prezentaci fotografa Jindřicha Štreita a jeho deseti velkoformátových fotografií s tematikou mentálně postižených osob a keramických kachlů vytvořených lidmi s mentálním postižením.

Foto: Jitka Sobotková

Fotograf Jindřich Štreit zahájil výstavu Jedno světlo společně s patronem projektu Janem Budařem

Článek

„Svým obsahem jde o projekt ojedinělý a netypický. Chceme seznámit návštěvníky s možnostmi práce s mentálně postiženými lidmi, s tím, jak působivá díla dokážou vytvořit s obrovským nasazením a radostí z tvorby. Chceme také upozornit na otázku podceňování těchto lidí a přiblížit jejich svět, jejich problémy,“ řekla Pavlína Březinová, vedoucí denního stacionáře Gaudium z Brna.

Fotografie Jindřicha Štreita byly v Mikulově k vidění naposledy v synagoze těsně před jejím uzavřením pro rekonstrukci. „Tehdy se na této výstavě zrodila myšlenka na společný projekt. Já se sociální fotografii věnuji již řadu let, fotil jsem v různých sociálních zařízeních po celé Moravě. Toto téma je mi blízké a tak jsem šťasten, že jsem tenkrát souhlasil a vznikl projekt Jedno světlo a i tato putovní výstava. Protože všichni ti keramici jsou obrovskými umělci,“ řekl uznávaný fotograf.

Patronem projektu Jedno světlo je herec a zpěvák Jan Budař, který společně s Romanem Jedličkou po vernisáži zahrál několik skladeb a jako improvizovaný doprovodný sbor vystoupili autoři keramických kachlí. Vernisáž v takovémto podání dosud galerie Konvent nezažila a neslyšela, protože tu zněly písně Kávu si osladím, či Dobrý den, majore Gagarine.

„Jsem moc ráda, že se nám podařilo tuto výstavu uspořádat a že ji můžeme návštěvníkům Mikulova přiblížit. To, co se tu dnes při vernisáži odehrává, je pro mne obrovským poděkováním, a že všechna ta energie, kterou jsme do přípravy výstavy věnovali, má smysl,“ řekla galeristka Eva Knorrová.

Výstava je putovní a před mikulovským zastavení byla také v benediktinském opatství Emauzy v Praze či v kostele sv. Salvátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám