Hlavní obsah

Konopiště zpřístupní v srpnu "lednice"

Novinky, Jana Sedláčková

Prohlídky v studených podzemních prostorách jsou v létě příjemným zpestřením prázdnin a dovolených, zvlášť když se jedná o gotické sklepení pod jedním z oblíbených českých zámků. V srpnu se "lednice" a středověké kobky otevírají návštěvníkům Konopiště.

Foto: Jana Sedláčková

Schody do podzemních sklepů.

Článek

Hrad Konopiště byl postaven na konci 13. století na skalnatém ostrohu, v jehož útrobách byly vysekány chodby a soustava sklepních místností. Prostírají se pod velkou částí horního nádvoří a byly využívány jako "lednice", kobky i jako úkryt před nebezpečím.

Zatímco nadzemní stavba procházela různými přestavbami, podzemí si zachovalo po celých sedm staletí svoji středověkou podobu, včetně kamenných stupňů, valené klenby a pro dnešního člověka nebývale nízkých stropů.

Do sklepů vede celkem 67 schodů a teploty se zde pohybují mezi 13 - 15°C. V parném létu příjemné osvěžení. Zámek Konopiště zavedl mimořádně během srpna prohlídky těchto tajuplných prostor pro skupiny maximálně 10 osob. Dodnes udivuje těžká práce stavitelů, kteří dokázali s jednoduchými nástroji vysekat v žule prostorné sklepení, zachované do současnosti v bezvadném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám