Hlavní obsah

Konference na Strži připomene Ferdinanda Peroutku

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2015 by Ferdinand Peroutka, významný český novinář, spisovatel, přítel bratří Čapků a častý návštěvník pátečnických schůzek, oslavil 120. narozeniny. Výročí se rozhodli připomenout v Památníku Karla Čapka, kde má vedle Karla Čapka a jeho ženy Olgy svou stálou expozici také Ferdinand Peroutka.

Foto: Archiv Památníku Karla Čapka

Ferdinand Peroutka

Článek

Uplynulo 120 let od narození Ferdinanda Peroutky, kterého si spojujeme především s časopisem Přítomnost, spisem Budování státu a samozřejmě s bratry Čapky. Právě bratři Čapkové, Peroutkovi blízcí přátelé, dnes jeho osobnost poněkud zastiňují, přesto jeho jméno zůstává pojmem především mezi žurnalisty.

Kdo byl Ferdinand Peroutka?

Ferdinand Peroutka se narodil 6. února v Praze, ve dvaceti čtyřech letech se stává redaktorem deníku Tribuna a v roce 1924 zakládá s podporou presidenta T. G. Masaryka politický týdeník Přítomnost, ve kterém se ujímá postu šéfredaktora. Vedle žurnalistiky se věnuje povolání spisovatele - eseje, beletrie, dramata - to vše můžeme nalézt v jeho díle.

Mezi přátele Ferdinanda Peroutky patřili nejen bratři Čapkové, ale i mnohé další osobnosti první republiky, jmenujme alespoň Františka Langra. Peroutka měl rovněž přístup k prezidentovi T. G. Masarykovi, později pak k Eduardu Benešovi.

Ve svých článcích reflektoval politické dění české i zahraniční, především pak zvyšující se napětí mezi českými Němci, které vyvrcholilo v září 1938. Svými články a postoji na sebe brzy upozornil a dostal se tak na seznamy nežádoucích osob, které byly za německé okupace transportovány do koncentračních táborů.

Po skončení války se Ferdinand Peroutka vrací do vlasti, po únorovém převratu v roce 1948 je však znovu nucen uprchnout. Azyl nachází nejprve v Anglii, později v USA, kde od roku 1961 vedl české oddělení Rádia svobodná Evropa. Umírá v roce 1978 v New Yorku.

Konference připomene Peroutkovu osobnost i dílo

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše prezentuje jako jediné muzeum stálou expozici o životě a díle Ferdinanda Peroutky. Také proto se vedení muzea rozhodlo připomenout jeho osobnost a dílo. Všechny zájemce proto zve na 4. ročník Konference na Strži, která se bude konat v budově Památníku 28. března od 10 hodin.

Mezi přednášejícími se objevují známá jména české žurnalistiky i členů Sdružení Ferdinanda Peroutky. Své příspěvky přednese Terezie Kaslová, Mgr. Libuše Koubská, Mgr. Radana Kolčavová, PhDr. Martin Groman, Ph.D., Erik Tabery. Celý program konference naleznou zájemci už nyní na webu Památníku Karla Čapka. Muzeum doporučuje rezervaci místa.

Konferencí to neskočí

Vedle konference chystá Památník Karla Čapka také dotisk publikace Ferdinand Peroutka 21. století, která byla už delší dobu vyprodána. K dispozici bude speciální výroční razítko a v budoucnu chystá Památník také putovní výstavu věnovanou Ferdinandu Peroutkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám