Hlavní obsah

​Koncert spojených cimbálových muzik poprvé v Ostravě

Novinky, Klára Blažková

Ctitelé lidové hudby si zcela jistě přijdou na své na zahajovacím koncertu prvního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu MUSICA PURA s názvem FOLKLORNÍ OSTRAVA!!!, který začne ve čtvrtek 26. listopadu od 19.00 hodin ve Společenském sále Domu kultury města Ostravy.

Foto: Musica Pura

Ostrava Cimbalom Orchestra, dvorní festivalové těleso

Článek

Vůbec poprvé uslyší návštěvníci nové hudební těleso, jež nese název OSTRAVA CIMBALOM ORCHESTRA, a který vznikl jako dvorní soubor festivalu. V tomto orchestru se potkávají vybraní hudebníci z ostravských cimbálových muzik, aby v tradici společného folklorního muzicírování přednesli skladby a hudební úpravy pevně spojené s ostravskou folklorní scénou.

Soubor, který se svým nástrojovým obsazením i počtem hudebníků dá přirovnat k Vojenskému uměleckému souboru Ondráš, nemá profesionální zázemí a pulzuje především na vlně nadšení svých členů a organizátorů. 

Rozmanitá dramaturgie tělesa je podmíněna neméně rozmanitou společenskou a sociologickou strukturou moravskoslezské metropole: koncertní program orchestru totiž obsahuje písně, tance i virtuózní orchestrální skladby z různých folklorních regionů Moravy, Slezska, ale i Slovenska či Rumunska.

Pomyslnou líheň orchestru tvoří cimbálové muziky Šmykňa, Friš a Tolar, hrají zde však i bývalí členové legendární cimbálové muziky Technik. Orchestr střídavě primášují Jiří Machač, Ondřej Zdeníček, Petr Kuřil, Adam Machač, ale i ostravský folklorní doyen Miroslav Hlosta. 

Spolu s muzikou Ostrava Cimbalom Orchestra vystoupí také přední folklorní sólisté: evropsky uznávaná hráčka na Panovu flétnu Liselotte ROKYTA a také mladá taletovaná zpěvačka z Valašska Klára OBRUČOVÁ. Překvapením budou rovněž laureátky celostátního kola prestižní soutěže v dětském lidovém zpěvu “ZPĚVÁČEK” Veronika Kachlová a Hana Františáková. Právě ony jsou symbolem úspěšných ostravských folklorních ratolestí.

Koncert bude zaznamenáván Českým rozhlasem Ostrava. Jeho hodinový sestřih si budete moci poslechnout na ostravských rozhlasových vlnách 16. prosince v rámci speciálního vydání pořadu Píseň domova.

Zřizovatelem tělesa je Mezinárodní hudební festival Musica Pura a jeho dramaturgii vytváří grémium orchestru pod vedením uměleckého ředitele festivalu Jana Rokyty.

Zbylé vstupenky je možno zakoupit v předprodeji DKMO. Více informací o místech předprodeje naleznete na www.musicapura.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám