Hlavní obsah

Koncert s premiérou skladby profesora Jiřího Bezděka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářijové koncerty s premiérou skladby význačného soudobého skladatele jsou již pravidelným obohacením kulturního života ve Dvoře Králové. V letošním roce se bude tento koncert konat již pojedenácté.

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

Zářijové koncerty s premiérou skladby význačného soudobého skladatele jsou již pravidelným obohacením kulturního života ve Dvoře Králové.

Článek

Stane se tak v sobotu 14. září v 16 hodin a na programu tradičního koncertu bude premiéra skladby „Soška Matky milostné“ od profesora pražské AMU Jiřího Bezděka za jeho osobní účasti.

Tato kompozice napsaná pro smíšený sbor a varhany je věnována Královédvorskému chrámovému sboru a autor ji složil na text oslavující Madonu královédvorskou umístěnou v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové.

Konání koncertu na kůru tohoto kostela bohužel vedení římskokatolické farnosti neumožnilo, proto se koncert uskuteční v kostele Církve československé husitské ve Dvoře Králové.

Kromě premiérované skladby zazní v podání Královédvorského chrámového sboru vedeného Vítem Havlíčkem díla J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. J. Ryby, J. Rheinbergera a dalších autorů. Za varhany Husova sboru usedne vynikající český varhaník Drahoslav Gric.

Prof. MgA. Mgr. Jiří Bezděk, Ph.D. (* 1961) je uznávaný hudební skladatel, pedagog a hudební teoretik. Absolvoval studium skladby a hudební teorie na AMU v Praze. Od roku 1990 působí na katedře hudební kultury Pedagogické fakulty Západočeské univerzity, kde vyučuje hudebně teoretické disciplíny, klavírní improvizaci, dějiny hudby 20. století a teorii interpretace. Od roku 2016 je vedoucím Katedry hudební teorie na AMU v Praze.

Předchozí premiéry pro Královédvorský chrámový sbor napsali Otomar Kvěch, Luboš Sluka, Ilja Hurník, Ivana Loudová, Ivan Kurz, Jiří Teml, Lukáš Hurník, Juraj Filas, Jiří Gemrot a Eduard Douša.

Tradici koncertů letos částečně narušila změna místa konání. I přes podporu a přímluvu starosty města Dvůr Králové Jana Jarolíma i významných skladatelů a pedagogů z řad profesorů Pražské konzervatoře, AMU v Praze nebo FF Univerzity Karlovy vedení královédvorské římskokatolické farnosti neumožnilo uskutečnění koncertu na kůru kostela sv. Jana Křtitele, jako tomu bylo u předchozích deseti ročníků, a to z důvodu ukončení spolupráce farnosti s Královédvorským chrámovým sborem. Farností nabízená varianta uspořádání koncertu mimo kůr bez varhan je technicky neproveditelná (skladba je napsaná pro sbor a velké varhany s pedálem, které se nachází pouze na kůru).

Koncert podpořilo město Dvůr Králové nad Labem a koná se pod záštitou starosty Jana Jarolíma.

Reklama

Výběr článků

Načítám